Prevaranti vse pogosteje napadajo preko pametnih telefonov

12. julij 2023

Telefoni in aplikacije
Prevaranti vse pogosteje napadajo preko pametnih telefonov

SI-CERT je izdal Poročilo o kibernetski varnosti za leto 2022 – zabeleženih je bilo kar 30 odstotkov več kibernetskih incidentov kot leto prej, številka se je ustavila pri 4123. Tudi lani so nas prevaranti najbolj ogrožali s phishing napadi, opazen pa je zasuk k pametnim telefonom – nova vstopna točka za napadalce so SMS sporočila in aplikacije za hipno sporočanje.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Napadalci ciljajo na finančne podatke

Pri phishing napadih, ki jih je med vsemi največ, je najpogostejši kanal napadalcev še vedno elektronska pošta, a v SI_CERTU zaznavajo velik porast napadov preko pametnih telefonov.

Nevarnosti se torej selijo na naše mobilne naprave, prevaranti pa najpogosteje poskušajo izvabiti občutljive podatke preko SMS-ov pod pretvezo "preverjanja podatkov", "potrjevanja transakcij" in podobno.

Pogosti so bili napadi na komitente različnih slovenskih bank, še posebej v drugi polovici leta 2022, pa tudi napadi "v imenu" finančne uprave, kjer so prevaranti žrtve skušali prepričati, da jih čaka vračilo davka, če jim zaupajo svoje podatke.

Slika 1: Primer smishing sporočila v imenu Finančnega urada RS

Občuten je tudi porast različnih spletnih prevar, katerih cilj je od uporabnikov pridobiti podatke kreditne kartice, npr. prevara s skrito naročnino, lažne spletne trgovine ipd. Povprečno oškodovanje pri zlorabi kreditne kartice prek phishing napada, je znašalo 3.400 evrov. 

Slika 2: Oškodovanja v incidentih 2022

Kaj je phishing?

Phishing je zelo enostavna, a hkrati izredno učinkovita prevara, s katero spletni goljuf pridobi uporabniška imena in gesla za dostop do storitev kot so elektronska pošta, Facebook ipd.

V zadnjih letih pa je v ospredju ribarjenje za finančnimi podatki, npr. kreditnimi karticami in avtentikacijskimi podatki za elektronsko bančništvo.

Prevara se običajno prične z elektronskim sporočilom, ki prejemnika nagovarja h kliku na povezavo v sporočilu. Najpogostejši izgovori so, da je potrebno posodobiti podatke, da moramo zaščiti naš račun ipd.

Povezava v naslednjem koraku vodi na lažno spletno stran, ki je na videz zelo podobna legitimni strani neke storitve in tam se nahaja obrazec za vnos podatkov.

Celotno poročilo o kibernetski varnosti 2022 si lahko preberete na spletni strani SI-CERT

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju