Pred najemom stanovanjskega kredita primerjajte ponudbo bank

4. oktober 2023

Krediti
Pred najemom stanovanjskega kredita primerjajte ponudbo bank

Posodobili smo primerjalnik stanovanjskih kreditov – razlika med najmanj in najbolj ugodno banko za kredit v višini 80.000 evrov, ki ga odplačate v 20 letih, znaša okoli 6000 evrov – preverite ponudbo.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Višje obrestne mere pomenijo dražje kredite

Stanovanjski krediti so bistveno dražji kot v preteklih letih, povprečna fiksna obrestna mera za naš modelni kredit (80.000 evrov, 20 let) trenutno znaša 4,3 odstotka. Povprečen pribitek pri kreditih s spremenljivo obrestno mero je 1,3 odstotne točke, a temu je treba prišteti še aktualno višino referenčne obrestne mere euribor.

6-mesečni euribor, ki ga banke pogosto uporabljajo, je znašal na dan 29.9.2023 4,125 odstotka – skupna povprečna obrestna mera je tako 5,425 odstotka, kar je več kot odstotno točko več kot pri fiksni obrestni meri.

Preverite ponudbo v primerjalniku

Fiksne obrestne mere v izhodišču trenutno ugodnejše

Fiksne obrestne mere so torej ugodnejše od spremenljivih, če upoštevamo trenutno visoke vrednosti euribor-ja. Ta pa se v času spreminja – kam, se bo obrnil in kdaj, je nemogoče napovedati. V primeru, da se euribor poviša, se bo povišal tudi mesečni obrok za odplačilo kredita. Možen pa je tudi drugačen scenarij, padec euriborja bo kreditne obroke znižal. A v primeru dolgoročnih kreditov kot so stanovanjski, svetujemo izbiro fiksne obrestne mere, saj so obroki in končen znesek znani vnaprej.

Pri spremenljivi obrestni meri prevzemate tveganje spremembe obrokov, kar lahko ogrozi vaše finančno stanje.

Razlike med bankami – primerjava več kot smiselna

Obresti niso edino, kar plačamo banki – tukaj so še stroški odobritve, morebitno vodenje kredita in drugi stroški. Zato kredite enakih zneskov in ročnosti (čas odplačila) primerjamo po EOM (efektivna obrestna mera) ali po skupnih stroških.

Pri našem modelnem kreditu so razlike občutne – najmanj ugodna je trenutno ponudba NLB, kjer tak kredit preplačate za dobrih 42.000 evrov. Najbolj ugodna je ponudba NovaKBMm, kjer skupni stroški znašajo slabih 36.000 evrov.

Razlika 6000 evrov je dober motivator za primerjavo med bankami in morebitno zamenjavo banke. A ne pozabite – z banko se pogajajte in skušajte doseči ugodnejše pogoje. Obrestne mere in stroški objavljeni v uradnih cenikih, niso nujno najbolje, kar vam lahko banka ponudi.

Preverite ponudbo v primerjalniku

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju