Poziv Evropski komisiji: bolj ambiciozno glede trajnostnih prehranskih sistemov

5. september 2023

Zdrava prehrana Trajnostna potrošnja
Poziv Evropski komisiji: bolj ambiciozno glede trajnostnih prehranskih sistemov

Nujen je takojšen in ambiciozen predlog zakonodajnega okvira EU za trajnostne prehranske sisteme (FSFS). ZPS je sopodpisnik skupnega pisma 160 organizacij, ki poziva odločevalce k objavi zakonodajnega okvira še pred koncem mandata te Komisije.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

V luči prihajajočih evropskih volitev nas potrošniške, raziskovalne in druge nevladne organizacije, združene v Koalicijo za prehranske politike, skrbi zamuda glede bistvenih politik, zlasti tistih iz Evropskega zelenega dogovora, ki državljanom EU obljubljajo dostavo zdrave in cenovno dostopne hrane.

Zakonodajni okvir FSFS predstavlja paradnega konja strategije Od vil do vilic in osrednji del zelenega dogovora. V primeru, da ta zakonodaja ne bo sprejeta, bo to pomenilo neuspeh na področju podnebja, okolja in zdravja, glede na zastavljene cilje EU.

EU si je zadala cilj zmanjšati emisije toplogrednih plinov za 55 % do konca desetletja in podnebno nevtralnost do leta 2050. Živilska podjetja, trgovci na drobno, kmetje, potrošniki in oblikovalci politik potrebujejo zakonodajni okvir FSFS, saj jim bo le ta lahko omogočil, da odigrajo svojo vlogo pri zelenem prehodu v agroživilskem sektorju, kar je ključnega pomena za doseganje podnebnih ciljev EU.

Neuspeh pri določitvi prioritet glede prehoda na zdravo prehransko okolje in navade bi pomenil tudi neuspeh ključnih zdravstvenih politik, kot je npr. evropski načrt za premagovanje raka, še opozarjamo organizacije, združene v Koaliciji za prehranske politike.

Celotno besedilo poziva (v angleškem jeziku)

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju