Posojila v švicarskih frankih - namesto CHF libor je tu obrestna mera saron

12. januar 2022

Krediti
Posojila v švicarskih frankih - namesto CHF libor je tu obrestna mera saron

Prvega januarja 2022 svet financ vstopa v obdobje po liborju (CHF). Ta je bil konec leta 2021 ukinjen, z uredbo EU ga je letos nadomestil referenčni indeks saron. Kaj sprememba pomeni za potrošnike, ki imajo posojilo v švicarskih frankih?

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Referenčna obrestna mera libor (London Interbank Offered Rate), ki je služila kot podlaga za izračun obresti na finančnih trgih po vsem svetu, je konec leta 2021 postala preteklost. Njegovo različico v švicarskih frankih (CHF libor) je zamenjala referenčna obrestna mera saron.

Spomnimo, libor, akronim za London Interbank Offered Rate, je obrestna mera, po kateri so reprezentativne banke pripravljene posojati druga drugi na nezavarovanem denarnem trgu.

Objavljal se je v petih valutah (USD, GBP, EUR, CHF in JPY) in za sedem različnih ročnosti (čez noč, en teden, en mesec, dva meseca, tri mesece, šest mesecev in 12 mesecev).

V finančni industriji je bil libor osnova za določanje obrestne mere za vrsto finančnih produktov. Številne tuje in domače banke v Sloveniji so ga kot variabilno obrestno komponento uporabljale tudi za izračun obresti pri posojilih s spremenljivo obrestno mero, vezanih na švicarski frank.

Njegova vrednost se je v sklenjenih posojilnih pogodbah spreminjala v vnaprej določenih časovnih intervalih, vsakokratna sprememba pa je povzročila spremembo (zvišanje ali znižanje) mesečne obveznosti in skupnih stroškov za posojilo.

pravni nasveti potrosnikom v casu koranavirusa odgovor

Posojila v švicarskih frankih pri bankah v Sloveniji že vse od izbruha zadnje finančne krize skoraj ni mogoče najeti. Med še neodplačanimi stanovanjskimi CHF-posojili s spremenljivo obrestno mero pa glede na razpoložljive podatke prevladujejo posojilne pogodbe, ki so vezane na 6M in 12M CHF libor.

Pričakovan konec za libor

Prehod z liborja na stabilnejše in zanesljivejše alternativne referenčne obrestne mere je bil tema strokovnih razprav že dlje časa.

Razlog za to je bil zlasti v pomanjkanju aktivnega osnovnega trga, saj se je po zadnji finančni krizi število transakcij, na katerih je temeljila obrestna mera libor, znatno zmanjšalo, izračun njegove vrednosti pa je skoraj v celoti temeljil na podlagi ocen namesto na dejanskih transakcijah.

Njegova verodostojnost je bila v preteklosti močno okrnjena tudi zaradi razkritih manipulativnih ravnanj s temi tečaji s strani več panelnih bank.

Odločilen korak v procesu ukinitve te ključne obrestne mere se je zgodil 5. marca 2021, z objavo britanskega finančnega nadzornega organa (FCA – Financial Conduct Authority), da bodo nastavitve libor za vse valute prenehale ali ne bodo več reprezentativne takoj po naslednjih datumih:

  • 1. december 2021 za vse nastavitve GBP, CHF, EUR in JPY libor ter za enotedenski in dvomesečni USD libor,
  • 30. junij 2023 za vse preostale ročnosti USD libor.

Saron: zakonska zamenjava za CHF libor

Nadomestno stopnjo ob prenehanju objavljanja referenčne obrestne mere CHF libor je Evropska komisija določila z izvedbenim aktom 2021/1847 oktobra 2021.

Skladno s to uredbo ga je 1. januarja 2022 nadomestil saron (angl. Swiss Average Rate Overnight), njegova sestavljena vrednost (Saron Compound Rate) pa je od tega datuma naprej osnova za izračun obresti tudi v obstoječih posojilnih pogodbah, vezanih na švicarski frank.

pravni nasveti potrosnikom v casu koranavirusa odgovor

Prehod s CHF libor na nadomestno referenčno obrestno mero bo opravljen neposredno na podlagi uredbe EU, zamenjava pa ne bo posegala v nobene druge pogodbene pravice in obveznosti kreditojemalcev.

Kaj zamenjava pomeni za obstoječa posojila?

Do konca preteklega leta se je skupna obrestna mera za posojila s spremenljivo obrestno mero, vezana na švicarski frank, izračunavala kot seštevek referenčne obrestne mere CHF libor ustrezne ročnosti in fiksnega pribitka (ki ostaja nespremenjen do izteka pogodbe).

Po novem pa je gibanje spremenljive komponente v skupni obrestni meri vezano na sestavljeno obrestno mero saron ustrezne ročnosti.

Ta se določa na podlagi dejanskih obrestnih stopenj v preteklem obdobju in se v času trajanja posojila lahko spreminja, o čemer bo kreditojemalec praviloma obveščen pred vsako spremembo.

pravni nasveti potrosnikom v casu koranavirusa odgovor

Obrestni meri libor in saron sta bili v zadnjih letih na približno enaki ravni in sta se le občasno razlikovali.

Kako se po novem izračunavajo obresti za posojila? 

Obresti za posojila, ki so temeljila na tri-, šest- ali dvanajstmesečni stopnji CHF libor, se po novem izračunavajo na podlagi trimesečne sestavljene obrestne mere saron, posojila, ki so temeljila na enomesečnem CHF libor, pa na podlagi enomesečne sestavljene obrestne mere saron.

Nadomestna stopnja vključuje še t. i. prilagoditev razmika (angl. spread adjustments), ki izhaja iz preteklih razlik CHF liborja in sestavljenega sarona na osnovi srednje vrednosti za preteklih petih let.

Vrednost prilagoditve je bila izračunana 5. marca 2021 in se ne spreminja, določena pa je za vsako zapadlost sarona posebej in pomeni pozitiven ali negativen dodatek k veljavni nadomestni obrestni meri.

pravni nasveti potrosnikom v casu koranavirusa odgovorStandardizirane zapadlosti za sestavljeni saron (npr. trimesečni, šestmesečni saron) so objavljene na spletni strani skrbnika Six Swiss Exchange (www.sixgroup.com), kjer so na voljo tudi njegove pretekle vrednosti.

Nadomestne obrestne mere saron za CHF libor, ki veljajo od 1. 1. 2022

ukinitev libor ja jan2022 tab

Avtor: Marko Tretnjak

 bs

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju