Ponudba bančnih računov za upokojence - dodatne ugodnosti le pri petih bankah

1. februar 2024

Krediti
Ponudba bančnih računov za upokojence - dodatne ugodnosti le pri petih bankah

Upokojenci lahko pri bankah načeloma izbirajo med klasičnimi računi in paketi, ki so sicer namenjeni zaposlenim. Nas pa je tokrat zanimalo, ali banke tej starostni skupini ponujajo posebne pakete in cenovne ugodnosti. Stanje ni razveseljivo, saj je bank, ki se na ta način poskušajo približati upokojencem in jim pomagati z nižjimi nadomestili, bistveno manj kot pred desetimi leti.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Kaj pomeni prilagojena in kaj posebna ponudba?

Prilagojena ponudba podjetja kaže na posebno pozornost, ki jo to namenja določeni skupini: mladim, starejšim, družinam, kmetovalcem … Posebna ponudba tudi pomeni, da ponudnik, v našem primeru banka, razume specifične potrebe in okoliščine te skupine, med katere spada tudi cenovna občutljivost. 

Leta 2014 je 14 bank upokojencem ponujalo posebne, ugodnejše račune. Da bomo pošteni, moramo za primerjavo z današnjim stanjem nekaj bank izločiti, saj ne poslujejo več. Med bankami, ki so danes še vedno prisotne, jih je pred desetimi leti upokojenske račune omogočalo 11.

In kako je danes? Konec leta 2023 so le še tri banke od 13 imele v svoji ponudbi posebne pakete ali popuste za upokojence.

Le pet bank s ponudbo za upokojence

Posebna ponudba za upokojence – z nekoliko nižjimi nadomestili – po našem mnenju kaže skrb banke za komitente, ki so pogosto tudi najbolj zvesti in dolgoletni uporabniki. 

Banka Intesa Sanpaolo – transakcijski račun upokojencev

Vodenje računa znaša 2,2 evra na mesec, kar je manj kot pri drugih računih ali paketih te banke (izjema je Paket mladi za en evro na mesec). Tisti, ki želijo uporabljati spletno ali mobilno banko, morajo temu znesku prišteti 1,07 evra.

Pohvalno je, da je plačilo položnic na bančnem okencu cenejše, in sicer dva evra namesto tri, kar pa je še vedno razmeroma visok znesek.

Deželna banka Slovenije – DBS upokojenski račun

Novim strankam ponujajo tri mesece brezplačnega vodenja, sicer nadomestilo znaša 1,95 evra na mesec, kar je njihovo najnižje nadomestilo za osebni račun (izjema so otroški, dijaški in študentski računi, ki so brezplačni).

Drugih popustov v primerjavi s preostalimi paketi ni, za uporabo spletne banke je potrebno mesečno doplačilo v višini 0,70 evra. 

Lon – za upokojence trije ugodnejši paketi

Upokojencem ponujajo tri pakete: Prijazni paket za 4,99 evra na mesec (namesto 5,99), Zlati paket za 7,5 evra (namesto 9,5) ter Premium paket za 12,5 evra (namesto 14,5). Paketi so po vsebini enaki ne glede na status uporabnika, dodatnih popustov za upokojence ni.

NLB – 20 odstotkov popusta pri vodenju določenih paketov

NLB upokojencem in starejšim od 65 let omogoča 20 odstotni popust pri vodenju določenih paketov: Osnovni 4,31 evra (namesto 5,39 evra), Aktivni 7,99 evra (namesto 9,99 evra) in Premium 11,36 evra (namesto 14,2 evra).

Unicredit - dva evra popusta pri vodenju paketov

Unicredit banka za svoje pakete ponuja 2 evra popusta za vodenje: Paket sproščeni 3,9 evra (namesto 5,9 evra), Paket aktivni 6,9 evra (namesto 8,9 evra) in Paket Brezmejni 11,9 evra (namesto 13,9 evra).

Gorenjska banka ima v pretekli ponudbi Srebrni osebni račun za upokojence, kjer je strošek plačila položnice na bančnem okencu 1,9 evra, namesto 2,3 evra. Nadomestilo velja za obstoječe uporabnike, novega Srebrnega računa pa ni več mogoče odpreti.

Kako prihraniti pri plačilu položnic?

Za številne upokojence je plačilo položnic na bančnem okencu še vedno edina izbira, ker ne morejo, ne znajo ali ne želijo uporabljati digitalnih rešitev, zato lahko pohvalimo banko Intesa Sanpaolo, ki je to nadomestilo zanje znižala.

DBS in Lon sta tukaj med cenejšimi, nižja nadomestila imajo le pri Delavski hranilnici (0,69 evra) in Primorski hranilnici Vipava (0,99 evra).

Plačilo položnic je seveda bistveno ugodnejše, če uporabljate digitalne kanale – spletno ali mobilno banko. Za vse tiste, ki tega ne želite ali ne morete izkoristiti, pa obstaja cenovno ugodna alternativa: plačilo prek direktne obremenitve, ki je po višini nadomestila primerljivo z elektronskimi plačili in v povprečju znaša slabih 30 centov.

Plačila so izvedena samodejno, poskrbeti je treba za dovolj sredstev na računu na dogovorjeni dan izvedbe plačila.

Kako pomembni so komitenti?

Trenutno stanje po našem mnenju ne kaže posebne skrbi, ki bi jo banke izkazovale starejšim uporabnikom. Ti so zaradi nižjih prihodkov cenovno bolj občutljivi in vsaj nekaterim tudi manjši popusti prinašajo finančno olajšanje.

Negovanje odnosov, ki ga banke pogosto in rade izpostavljajo v svojih oglaševalskih sporočilih, bi si želeli videti tudi v praksi. Tako pa pregled zaključujemo z neprijetnim občutkom, da je večina bank ukinila posebne pakete ali popuste pri uporabi bančnih računov za upokojence. 

ZPS nasvet

  • Za primerjavo stroškov poslovanja z osebnim računom uporabite naš spletni primerjalnik. Če imate status upokojenca, pri vnosu porabe spodaj odkljukajte polje "Upokojenci".
  • Če imate status upokojenca, ni nujno, da je za vas najugodnejši eden izmed paketov, ki smo jih predstavili v prispevku – preverite v primerjalniku.
  • Če ste upokojeni in imate račun pri kateri izmed treh omenjenih bank, preverite, ali uporabljate katerega od ugodnejših paketov, ki vam pripadajo. Če ga ne uporabljate, spremenite paket.
  • Če primerjava bank pokaže, da bi z zamenjavo lahko prihranili in obenem nimate dolgov do banke, razmislite o zamenjavi. Upoštevajte tudi bližino poslovalnic, če radi poslujete klasično na bančnih okencih. 

Spletni primerjalnik

Avtorica: Alina Meško

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju