Po skoraj letu in pol od prijave uvedena preiskava proti Googlu

5. februar 2020

Osebni podatki in zasebnost
Po skoraj letu in pol od prijave uvedena preiskava proti Googlu

Včeraj je irski nadzorni organ za varstvo osebnih podatkov - Data Protection Commission (DPC) v izjavi za javnost sporočil, da začenja uradno preiskavo proti Googlu zaradi spornih praks sledenja lokaciji potrošnikov. Gre za prakse, ki smo jih že novembra 2018 potrošniške organizacije izpostavile v naših pritožbah zoper Google. Obravnavanje pritožb je prevzel DPC, saj je po Splošni uredbi o varstvu podatkov (GDPR) vodilni nadzorni organi za vodenje postopkov proti Googlu, ki ima svoj evropski sedež na Irskem.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Naj spomnimo, pritožbe temeljijo na raziskavi norveške potrošniške organizacije, ki se je osredotočila na pametne telefone z Googlovim operacijskim sistemom Android. Za uporabo pametnih telefonov je potrebno ustvariti Googlov račun (Google account), sicer je uporaba telefona močno omejena.

To Googlu omogoča sledenje lokaciji uporabnikov kamor koli grejo. Iz zbranih podatkov pa je mogoče ugotoviti številne lastnosti in podatke o posameznikih, vse od spolne usmerjenosti do verskega prepričanja in njihovih vsakodnevnih navadah.

Ti podatki se nato uporabljajo za potrošnikom prilagojeno oglaševanje in v številne druge potrošnikom neznane namene. Menimo, da takšna obdelava osebnih podatkov ni skladna z Splošno uredbo o varstvu podatkov in Google zanjo nima zakonite pravne podlage.

Čeprav pozdravljamo odločitev DPC o uradnem začetku preiskave, se postavlja vprašanje o učinkovitosti postopkov varstva posameznikov pred kršitvami osebnih podatkov. Od vložitve pritožb je namreč minilo že več kot eno leto, zato upamo, da bodo v nadaljevanju čim prej sprejete končne odločitve.

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju