Plastični izdelki za enkratno uporabo: ovir za uresničevanje ambicioznih ciljev ni več

27. maj 2019

Trajnostna potrošnja
Plastični izdelki za enkratno uporabo: ovir za uresničevanje ambicioznih ciljev ni več

Dokončno sprejetje novih pravil o plastičnih izdelkih za enkratno uporabo za zmanjšanje onesnaževanja morja s plastičnimi odpadki.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Svet EU je minuli teden sprejel ambiciozne ukrepe, ki jih je Evropska Komisija predlagala za obravnavo morskih odpadkov iz desetih plastičnih izdelkov za enkratno uporabo, ki se najpogosteje nabirajo na evropskih obalah, ter zapuščene ribolovne opreme in oksorazgradljive plastike. Do leta 2021 naj bi bili med drugim tako prepovedani plastični kozarčki, pribor, krožniki in slamice za enkratno uporabo.

Če so na voljo cenovno dostopne alternative, bodo plastični izdelki za enkratno uporabo na trgu prepovedani. Pri ostalih izdelkih je poudarek na omejevanju uporabe prek zmanjšanja potrošnje na nacionalni ravni, zahtevah glede zasnove in označevanja ter obveznostih proizvajalcev v zvezi z ravnanjem z odpadki in njihovim odstranjevanjem.

Prvi podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans, ki je pristojen za trajnostni razvoj: "S sprejetjem konkretnih ukrepov za zmanjšanje potrošnje plastičnih izdelkov za enkratno uporabo smo naredili ambiciozen korak naprej. Nova pravila nam bodo pomagala pri varovanju zdravja ljudi in okolja, hkrati pa bodo spodbujala bolj trajnosten način proizvodnje in potrošnje."

Komisar za okolje, pomorske zadeve in ribištvo Karmenu Vella: "Zakonodaja o plastiki za enkratno uporabo bo zajela 70 odstotkov predmetov, ki onesnažujejo morja, s čimer bo preprečila okoljsko škodo, ki bi sicer do leta 2030 stala 22 milijard evrov."

Kaj prinašajo nova pravila?

 • Prepoved nekaterih plastičnih izdelkov za enkratno uporabo, za katere na trgu obstajajo druge možnosti: vatiranih palčk, jedilnega pribora, krožnikov, slamic, mešalnih palčk, palic za balone, kozarcev, skodelic, posode za hrano in pijačo iz ekspandiranega polistirena ter vseh izdelkov iz oksorazgradljive plastike;
 • ukrepe za zmanjšanje potrošnje plastičnih posod za živila in kozarcev za pijače ter posebno označevanje nekaterih izdelkov;
 • sheme razširjene odgovornosti proizvajalcev za kritje stroškov odstranjevanja odpadkov, ki se bodo uporabljale za izdelke, kot so cigaretni filtri in ribolovna oprema;
 • cilj 90-odstotnega ločenega zbiranja plastenk do leta 2029 in zahtev za zasnovo, po katerih bodo morali biti pokrovčki povezani s plastenkami, ter cilj vključitve 25 % reciklirane plastike v plastenke iz PET od leta 2025 in 30 % v vse plastenke od leta 2030. 

Naslednji koraki
Sedaj je na vrsti objava besedil v Uradnem listu Evropske unije. Direktiva bo začela veljati 20 dni po objavi. Države članice bodo nato imele na voljo dve leti časa, da jo prenesejo v nacionalno zakonodajo.

V Direktivi so določeni različni roki za prenos v nacionalno zakonodajo v zvezi z nekaterimi ukrepi:

 • prepovedi in obveznosti označevanja bo treba začeti izvajati dve leti po začetku veljavnosti;
 • pokrovčki in zamaški bodo morali ostati povezani z vsemi posodami za pijače do prostornine treh litrov pet let po začetku veljavnosti te direktive;
 • z uresničevanjem dodatnih obveznosti za razširjeno odgovornost proizvajalcev bodo morali pričeti med januarjem 2023 in 31. decembrom 2024, odvisno od izdelka.

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

 • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
 • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
 • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
 • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju