Odnos slovencev do zavržene hrane - rezultati ankete

4. april 2024

Odpadki in embalaža
Odnos slovencev do zavržene hrane - rezultati ankete

Glede na rezultate ankete med vsemi sodelujočimi Slovenci najmanj pogosto zavržemo hrano, a še vedno preveč. Najpogosteje jo zavržejo Danci, Madžari in Irci.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Evropski svet za informiranje o hrani (EUFIC) je v okviru programa Evropske unije EU4Health raziskoval kulturne razlike v odnosu ljudi do zavržene hrane v osmih državah Evropske unije: Avstriji, Franciji, Grčiji, Madžarski, Irski, Poljski, Danski in Sloveniji.

Rezultati spletne ankete, ki jo je izpolnilo 500 gospodinjstev na državo, nam pomagajo bolje razumeti značilnosti posameznega naroda in na podlagi novih spoznanj postaviti bolj učinkovito strategijo za ozaveščanje o zavrženi hrani. 

Lastnosti in miselnost slovenskega potrošnika, ki lahko napovedo, kako pogosto bo zavrgel hrano 

"Načrtujem, preden nakupujem."

"Raje pripravim preveč hrane kot premalo."

"Ostanke hrane recikliram in porabim za kosilo naslednji dan."

"Videz živila mi ne pomeni veliko."

Slovenci najmanj pogosto zavržemo hrano, a še vedno preveč. Prebivalec Slovenije je v letu 2022 v povprečju zavrgel 72 kg hrane.

Kdo zavrže več?

  • Moški > ženske
  • Mlajši odrasli > starejši odrasli
  • Iz večjih gospodinjstev > iz manjših gospodinjstev

Zakaj najpogosteje zavržemo hrano? Ker je preprosto nočemo pojesti

Največ hrane zavržejo gospodinjstva, v letu 2022 skupaj kar 70.285 ton.

  • V gospodinjstvih: 46,6 %
  • V gostinstvu in strežbi hrane: 37,0 %
  • V distribuciji in trgovini z živili: 9,3 %
  • V proizvodnji hrane (vključno s primarno): 7,1 %

Vir: Surs, 2022

"Ostanke mi, prosim, zavijte za domov"

Delež ljudi v državi, ki so v zadnjem letu v restavraciji prosili, da jim ostanke hrane zavijejo za s seboj.

Kulturne razlike: Slovencem je vredno, a hkrati težko zmanjšati količino odpadne hrane

89 % Slovencev meni, da potrebujemo več kampanj za zmanjševanje količine odpadne hrane.

Na spletni strani Evropskega sveta za informacije o hrani (EUFIC) preverite vaše navade glede zavržene hrane in pridobite personalizirane nasvete o tem, kako je zavreči manj (v angleščini).

Avtorica: Urša Menard

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju