Obrestne mere za stanovanjske kredite nekoliko nižje

6. marec 2024

Krediti
Obrestne mere za stanovanjske kredite nekoliko nižje

Zaznali smo znižanje obrestnih mer za stanovanjske kredite, kar je zagotovo dobra novica za vse, ki iščete kredit za financiranje nepremičnine. Preverite ponudbo bank v našem spletnem primerjalniku.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Znižanje pri fiksnih obrestnih merah je občutno

V primerjavi z lanskim letom smo večji padec obrestnih mer zaznali pri stanovanjskih kreditih s fiksno obrestno mero.

Marca 2023 je povprečna fiksna obrestna mera za kredit v višini 80.000 evrov in z dobo odplačila 20 let znašala 4,2 odstotka. Trenutno je pod štirimi odstotki in znaša 3,9 odstotka.

Tudi povprečni pribitki pri sestavljeni spremenljivi obrestni meri, ki je vezana na euribor, so se v zadnjem letu nekoliko znižali.

Lani marca je povprečen pribitek za zgoraj omenjeni kredit znašal 1,47 odstotne točke, trenutno pa se je ustavil pri 1,35 odstotne točke. Pribitku je treba prišteti še trenutno veljavno vrednost euriborja. 6-mesečni euribor, ki ga banke pri nas najpogosteje uporabijo pri stanovanjskih kreditih, je na dan 5.3.2024 znašal 3,92 odstotka.

To pomeni, da so trenutno fiksne obrestne mere v izhodišču ugodnejše od spremenljivih.

Tudi sicer za dolgoročne kredite priporočamo izbiro fiksne obrestne mere, kjer sta obrestna mera in posledično višina obroka znani za celotno dobo odplačila vnaprej.

Euribor se bo tudi v prihodnje spreminjal – njegova povišanja pomenijo višje obroke, znižanja pa manjše – gre za tveganje, ki ga sprejme kreditojemalec, ki se odloči za spremenljivo obrestno mero.

Primerjava med bankami se splača

Pri modelnem kreditu s fiksno obrestno mero bi glede na podatke na spletnih mestih bank in hranilnic najmanj plačali pri Gorenjski banki, in sicer 35.855 evrov, največ pa pri NLB, in sicer 38.970 evrov. Razlika znaša 3115 evrov.

Razlika med najmanj in najbolj ugodno banko pri kreditu s spremenljivo obrestno mero znaša 7477 evrov. Najmanj bi plačali pri Delavski hranilnici, to je 46.720 evrov, največ pa pri SKB, in sicer 54.197 evrov.

Opozarjamo, da se za kredit z bankami pogajajte, saj obrestne mere in drugi stroški, ki so objavljeni na spletnih mestih bank, niso nujno najboljša ponudba, ki jo lahko dobite.

Preverite obrestne mere za modelni kredit

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju