Novo v slovenskih bankah: nadomestila za poslovanje z neobankami in igranje iger na srečo v tujini

10. julij 2024

Osebni računi Internet in platforme
Novo v slovenskih bankah: nadomestila za poslovanje z neobankami in igranje iger na srečo v tujini

NLB je s 1. julijem 2024 uvedla spremembe tarif za svoje stranke, med katerimi je tudi novo nadomestilo za plačila s karticami. Tovrstno nadomestilo v Sloveniji zaračunava tudi Addiko banka. Nadomestilo so pri NLB poimenovali "Nadomestilo za Quasi cash in Gambling transakcije", pri Addiku pa Nadomestilo za transakcije "Quasi Cash".

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Kdaj bo nadomestilo zaračunano?

Nadomestilo banki zaračunata avtomatsko ob plačilih s kartico pri "Quasi cash" in "gambling", pri čemer NLB v svoji tarifi navaja, da se nadomestilo zaračuna samo pri transakcijah s trgovci v tujini, Addiko pa te omejitve ne navaja.  

To pomeni, da banki nadomestilo zaračunata tudi, ko boste, na primer, svoje račune ali denarnice pri t.i. neobankah v drugih državah (kot so N26, Revolut ipd.) polnili s funkcionalnostjo “top-up” prek bančne kartice. Vendar pa NLB zaračuna tovrstno nadomestilo ne glede na to, s katero kartico boste polnili račune ali denarnice, Addiko pa le v primeru, da boste za polnjenje uporabili kreditno kartico. 

Koliko znaša nadomestilo?

Nadomestilo je NLB določila na 1,50 % od vrednosti transakcije, z minimalnim višino nadomestila 1,00 € in maksimalno 150,00 €.

Addiko je višino nadomestila postavila še višje, na 5% vrednosti transakcije, z minimalno višino nadomestila 1,03 € in maksimalno višino 136,20 €.

Kaj pomenijo "Quasi Cash in Gambling transakcije"?

Obe banki v drobnem tisku na enak način pojasnjujeta, kaj vključujejo "Quasi Cash in Gambling" transakcije:

  • polnjenje različnih denarnic in računov,
  • nakup potovalnih čekov,
  • nakup tuje gotovine,
  • loterijske listke, srečke in igralne žetone,
  • nakup vavčerjev, zamenljivih za gotovino,
  • plačilo različnih stav in prenos sredstev na platforme za igre na srečo,

pri čemer NLB navaja, da se nadomestilo zaračuna le pri poslovanju s ponudniki v tujini.  

Nakup loterijske srečke z bančno kartico pri Loteriji Slovenije za komitenta NLB tako ne bo prinesel dodatnega stroška, če pa kupite srečko pri tujem ponudniku iger na srečo, pa vam bo banka zaračunala dodatno.

Kaj to pomeni za slovenskega potrošnika?

Potrošnik verjetno težko razume, kdaj konkretno se bo to nadomestilo zaračunalo.

Po pojasnilu, ki ga je objavila Addiko banka, “seznama prodajnih mest, ki posamezno transakcijo obravnavajo kot “Quasi Cash” transakcijo, ni na voljo. Nadomestilo za transakcije “Quasi Cash” se zaračuna vedno, kadar prodajno mesto v obračun pošlje transakcijo s kodo, ki opredeljuje “Quasi Cash” transakcijo. Kako posamezna prodajna mesta določene transakcije procesirajo, je v domeni pravil mednarodnih kartičnih sistemov, banke, ki ima na določenem prodajnem mestu sklenjeno pogodbo za sprejemanje kartic in procesnega centra te banke. Addiko Bank d.d., kot banka izdajateljica kartic, na to nima vpliva.”  

NLB nam je na drugi strani pojasnila, da “Pri zaračunavanju nadomestila ne gre za vrsto transakcije in ime trgovca, ampak za kategorizacijo trgovca – MCC kodo. Kateri trgovci in kakšno MCC kategorijo imajo, je potrebno preveriti neposredno pri njih. Ker gre za tuje trgovce in tuje pridobitelje, NLB nima vpliva na to, pod kakšno kodo je kategoriziran posamezen trgovec. MCC kode so določene s strani kartičnih sistemov in so namenjene tudi temu, da se lažje nadzoruje in upravlja z bolj rizičnimi transakcijami.  

Ob tem pri NLB opozarjajo tudi, da "je banka na quasi cash transakcije in prenose denarja z vidika spremljave sumljivih transakcij pozorna drugače, kot to velja za »normalna« plačila, saj je s takšnimi tipi transakcij praviloma povezano večje tveganje, s tem pa so povezani tudi višji stroški. Če bi pri tovrstnih nakupih šlo za dejanski spletni nakup storitev ali izdelkov, temu praviloma ne bi bilo tako. V preteklosti smo v banki z uporabo tovrstnih transakcij opazili tudi povečano tveganje prevar in zlorab, saj so zlikovci s tovrstnimi tipi transakcij prenašali denar na različne kriptomenjalnice in s tem zabrisali sledi.” 

Po pojasnilih obeh bank se bo nadomestilo zaračunalo avtomatsko pri polnjenju tujih računov ali denarnic, stavah na tujih platformah in podobno, če boste transakcijo izvedli z bančno kartico, pri čemer pojasnilo Addiko banke izrecno navaja, da” plačilo z debetno kartico ne bo predmet dodatnega nadomestila”.

Če pa boste denar nakazali iz osebnega računa pri banki na račun pri N26, Revolut ipd., se zaračuna nadomestilo za SEPA prenos, ki ob plačilu prek mobilne ali spletne banke znaša 0,40 € pri NLB in 0,39 € pri Addiku (v kolikor presežete število SEPA prenosov, vključenih v vaš bančni paket).

Zmeda pri poimenovanju nadomestila v NLB Kliku 

Številni potrošniki so se oglasili, da jim je NLB za top-up bančnega računa pri neobankah v tujini zaračunala nadomestilo za “dvig gotovine”, čeprav dviga gotovine niso opravili. V NLB pojasnjujejo, da je “razlog za oznako »Dvig gotovine« ob prenosu sredstev povsem tehnične narave. Če je plačilo izvedeno s kreditno kartico, je transakcija označena s »Strošek quasi cash«, če je plačilo izvedeno z debetno kartico pa »Dvig gotovine«.”, kar vnaša še dodatno zmedo in nezadovoljstvo njihovim komitentom.  

Negativni odzivi

Tovrstno nadomestilo je že naletelo na številne negativne odzive. Zaradi nekonkurenčnih obrestnih mer za stanja na računih (obrestna mera pri NLB še vedno ostaja na 0,01 %, pri Addiku pa na 0,001%) in dragih bančnih storitev, kot so plačilne transakcije, vedno več Slovencev uporablja tudi tuje digitalne banke, ki nudijo boljše pogoje. S tem nadomestilom pa banki dražita tovrstno optimiziranje bančnega poslovanja svojih komitentov.

Obveščanje komitentov

Banki sta, skladno z zakonodajo, o spremembah tarife svoje komitente obvestili dva meseca pred uvedeno spremembo. Ker pa obveščanje še vedno poteka prek bančnih izpiskov, ki jih praviloma ne prejemate več v papirju, temveč v svojo spletno ali mobilno banko, je možno, da ste spremembo spregledali.

Vsekakor bi bilo smiselno, da banke v času, ko izpiskov ne spremljamo več redno, saj svoje poslovanje spremljamo tekoče, v mobilnih aplikacijah, svoje komitente obveščajo tudi po drugih kanalih - prek emaila, obvestil v mobilni in spletni banki in podobno. Pri NLB so se že odzvali in napovedali, da bodo v prihodnje pri komunikaciji s strankami vpeljali tudi dodatne komunikacijske kanale. Pri tem pa izpostavljajo, da njihovi podatki kažejo, da precejšen del strank ne prebira niti obvestil v spletni oz mobilni banki, zato načrtujejo komunikacijo preko več različnih kanalov. 

Pozorno spremljajte spremembe v tarifah bank in po potrebi prilagodite svoje poslovanje

Bodite pozorni na spremembe tarif in nadomestil pri svoji banki ter redno spremljajte obvestila, da ne boste neprijetno presenečeni pri naslednjem polnjenju svojega računa ali denarnice v tujini.

V ZPS svetujemo, da za nakazila na račune trgovcev v tujini, ki bi jih banki lahko šteli kot “"Quasi cash" in "gambling" trgovce uporabite SEPA plačilo, torej nakazilo neposredno iz svojega bančnega računa, ne pa prek bančne kartice (kreditne ali debetne).

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju