Nove tožbe v aferi VW

22. december 2017

Avto in oprema za avto Ekologija in varstvo okolja
Nove tožbe v aferi VW

Medtem ko Zveza potrošnikov Slovenije nadaljuje z zbiranjem prijav lastnikov vozil, udeleženih v prevari z dizelskimi motorji, ki si jo je privoščila skupina Volkswagen, pa iz ostalih evropskih držav prihajajo nove vzpodbudne novice, povezane s pravico potrošnikov v tej aferi. 

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Prvostopenjsko sodišče v Bruslju je odločilo, da je skupinska tožba, ki jo je proti Volkswagnu in belgijskemu distributerju D’Ieteren, vložila belgijska potrošniška organizacija Test Achats, dopustna. Test Achats bo na ta način zastopal vse potrošnike, razen tistih, ki se bodo tožbi izrecno odrekli (opt-out). V prvi fazi bodo izvedli pogajanja s Volkswagnom in, če na njih ne bo dogovora, bo moralo o odškodninskem zahtevku razsoditi sodišče. Kolektivna tožba potrošniške organizacije proti skupini VW poteka še v Italiji, pa tudi na Portugalskem in v Španiji.

Nemška potrošniška organizacija VZBV (Verbraucherzentrale Bundesverband) je medtem v imenu enega od potrošnikov vložila tožbo proti Volkswagnu, s katero zahteva razveljavitev pogodbe o nakupu in povrnitev stroškov nakupa avtomobila, udeleženega v dizelsko prevaro. Potrošnik je ob vabilu na vpoklic od servisa zahteval zagotovilo, da nadgradnja programske opreme ne bo vplivala na delovanje avtomobila. Ker ga ni dobil, serviser pa mu za čas popravila ni ponudili niti nadomestnega vozila, je to po mnenju VZBV dovolj za razveljavite pogodbe o nakupu.

Pri tem je treba opozoriti, da so v Nemčiji po navedbah tamkajšnjih medijev, že začeli opozarjati lastnike, ki se še niso odzvali vabilu na vpoklic, naj to storijo najkasneje v mesecu dni, sicer jim homologacija ne bo več veljala.

Iz Bruslja je v tem tednu vendarle prišla bolj pomirjujoča novica, saj so se predstavniki držav EU, združeni v mrežo CPC (Consumer Protection Cooperation), s Volkswagnom dogovorili, da bo vpoklice izvajal tudi v letu 2018. Trenutno naj bi v celotni Evropski uniji servisni pregled opravilo 73 odstotkov prizadetih avtomobilov. CPC je od Volkswagna tudi zahteval, naj potrošnikom zagotovi podrobnejše informacije o popravilu, hkrati pa naj ustrezno obravnavajo težave, ki se pri avtomobilih pojavijo po servisnem posegu.

ZPS zbira prijave do 7.1.

Zveza potrošnikov Slovenije bo prijave za tožbo proti Volkswagnu sprejemala samo še do 7. januarja 2018, nato pa bo potekala faza preverjanja in dopolnjevanja dokumentacije za vložitev tožb na nemško sodišče, ki se načrtuje konec marca 2018. Ponovno poudarjajo, da sodelovanje v kampanji PreVWara potrošnikom ne prinaša nobenega tveganja ali neposrednih stroškov – ne glede na izid tožbe.

Dodatna informacija

Pretekli teden je nemški homologacijski organ KBA (Kraftfahrt-Bundesamt) sprožil vpoklic Volkswagnovega športnega terenca Touareg s trilitrskim dizelskim motorjem, ki ustreza standardu Euro 6. Kot so zapisali na svoji spletni strani, glavni razlog ni bilo samo preseganje laboratorijskih vrednosti v realnem svetu, pač pa predvsem ugotovitev, da je med laboratorijskim preizkusom potekalo ogrevanje motorja, ki ga med običajno vožnjo niso zaznali. S tem ogrevanjem so uspeli bistveno zmanjšati količino škodljivih izpustov.

Poleg tega je bila v avtomobilih na cesti v določenih razmerah omejena poraba tekočine AdBlue, zaradi česar je bilo prečiščevanje plinov slabše – je pa res, da lastnikom ni bilo treba tako pogosto dolivati AdBlue. KBA je zahtevala obvezen vpoklic 57.600 Touaregov, ki so jih že prodali, Volkswagen pa naj bi medtem že prilagodil proizvodnjo, zato v novih avtomobilih do tega problema ne bi smelo več prihajati. Prav tako je KBA Volkswagnu odobrila ukrepe za zagotovitev ustreznega delovanja motorja pri vpoklicanih avtomobilih.

Še več informacij o zadevi VW

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju