Nova energetska politika - konec ogrevanja na plin, olje in trdna goriva?

5. oktober 2023

Energija Pravice potrošnikov Zakonodaja in postopki Energija
Nova energetska politika - konec ogrevanja na plin, olje in trdna goriva?

V vladni obravnavi je predlog novega Zakona o energetski politiki, ki bo, če bo sprejet, korenito posegel na področje ogrevanja. V novogradnjah v strnjenih naseljih bodo namreč kotli na plin, trdna in tekoča goriva dovoljeni le še v primerih, ko ne gre za osnovno ogrevanje, vsi, ki se ogrevajo iz sistema za distribucijo zemeljskega plina, pa bodo morali po letu 2030 poiskati nov vir toplote (razen v primerih obstoječih koncesijskih pogodb, ki so že sklenjene za daljše obdobje). Na Zvezi potrošnikov Slovenije se z nekaterimi napovedanimi spremembami ne strinjamo, saj potrošnike postavljajo v izrazito neugoden položaj.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Nekateri členi zakona močno posegajo v pravice potrošnikov

Predlog zakona  med drugim določa prednostno rabo energijskih virov in energentov. Na ZPS smo v okviru javne obravnave podali pripombe na nekatere člene zakona, ki po našem mnenju močno posegajo v pravice potrošnikov. Izpostavljamo nekaj naših ključnih pripomb. 

Varstvo pravic potrošnikov - predvidene možnosti reševanja sporov v praksi ne delujejo

V predlogu zakona pogrešamo večji poudarek na učinkovitem varstvu pravic potrošnikov. Področje energetike je namreč s stališča varstva potrošnikov precej problematično, saj predvidene možnosti reševanja sporov v praksi ne delujejo.

Od pristojnega ministrstva in Agencije za energijo zato pričakujemo, da se v prihodnje nameni večja pozornost zagotovitvi učinkovitega varstva pravic potrošnikov. 

Prepoved vgradnje plinskih kotlov

Predlog zakona prepoveduje vgradnjo plinskih kotlov in kotlov na utekočinjeni naftni plin v novogradnje (razen v izjemnih primerih). Na ZPS odločno nasprotujemo tako enostranski rešitvi, v komentarju k določbi  tudi ni nobene razlage, zakaj je predviden tako rigorozen ukrep.

Poudarjamo, da so ob pomanjkanju ustrezne alternative takšna določila potencialno škodljiva za gospodinjske odjemalce, tako z vidika stroškovne učinkovitosti kot tudi z vidika morebitnih težav pri dobavi toplote in drugih energentov za ogrevanje. 

Predlagamo, da se zahteve spremenijo v predloge in omilijo prepovedi, povezane z zemeljskim plinom, na način, da je uporaba tega energenta odsvetovana oziroma da se jo sčasoma nadomesti z obnovljivimi plini.

Potrošnik bi moral v vsakem primeru imeti možnost zamenjave načina dobave energenta ali ogrevanja, saj je v nasprotnem primeru premočno vezan na enega dobavitelja.

Menimo, da bi si morala država prizadevati za diferenciacijo virov energije ter toplote za ogrevanje in druge potrebe, kar bi precej zmanjšalo ranljivost sistema, hkrati pa omogočilo večjo prilagodljivost in lažje zasledovanje novih politik na tem področju.

Prepoved podaljševanja koncesij za zgraditev in upravljanje omrežja za distribucijo plina

V primeru, da se bo vztrajalo pri prepovedi podaljševanja obstoječih koncesij, bi morali rok 31. 12. 2030 podaljšati. Zdajšnji je namreč prekratek, saj bo v približno šestih letih velika večina od 122.000 gospodinjstev, ki so priklopljena na distribucijsko omrežje zemeljskega plina, prisiljena v menjavo vira ogrevanja.

Pri tem opozarjamo, da na trgu ni dovolj usposobljenih inštalaterjev za kakovostno vgradnjo naprav (toplotne črpalke, sončne elektrarne), distribucijsko omrežje električne energije pa v omrežje ni sposobno priklopiti vseh naprav zainteresiranih vlagateljev.  

Opozarjamo še, da menjava vira ogrevanja lahko pomeni tudi predhodno/hkratno energijsko prenovo doma, kar naložbo znatno poviša, zato za nekatere (predvsem starejše, finančno šibkejše potrošnike) postane neizvedljiva. 

Prepoved projektiranja in vgradnje kurilnih naprav na trdna in tekoča goriva v strnjenih naseljih

Na ZPS nasprotujemo popolni prepovedi projektiranja in vgradnje kurilnih naprav na trdna in tekoča goriva v strnjenih naseljih, predvsem vaških, npr. za lastnike gozdov z lastnimi drvi, za katere je to najcenejši energent.

Predlagamo, da se omogoči dodatne  izjeme, tudi za novogradnje, poleg tega pa zagotovi ustreznost naprav na trgu, njihova kakovostna vgradnja ter nadzor nad kurjenjem. 

Tržna distribucija toplote kot eden od prednostnih načinov rabe toplote 

Možnosti, da bi bila  tržna distribucija toplote določena kot prednostna, odločno nasprotujemo. V preteklosti smo namreč  prejemali precej pritožb potrošnikov v zvezi z izvajanjem tržne distribucije toplote.

Gre za sistem brez regulacije cene toplote za ogrevanje, brez nadzora nad določili splošnih pogojev izvajanja, saj zanje ni zahteve po skladnosti s sistemskimi obratovalnimi navodili, ter brez učinkovitega varstva odjemalcev.  

Avtorica: Barbara Primc  

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju