Neželjene kemikalije v igralnih konzolah

17. december 2015

Nevarne kemikalije
Neželjene kemikalije v igralnih konzolah

Medtem, ko padajo goli in se kri razliva po ekranu, so otroci (in odrasli) lahko izpostavljeni neželjenim kemikalijam. Test, ki ga je opravila danska potrošniška organizacija je razkril, da so v nekaterih igralnih konzolah lahko strupene kemikalije. Kljub temu, da konzole pri igri največkrat uporabljajo otroci, področje varnosti ureja zakonodaja o elektronski opremi in napravah in ne o varnosti igrač.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Danska potrošniška organizacija Forbrugerrådet TAENK je preverila vsebnost neželjenih kemikalijah v 12-ih konzolah, tudi najpopularnejših kot so Playstation, Nintendo Wii in Xbox.

Le dve konzoli sta bili popolnoma brez problematičnih kemikalij: Nintendo Wii Remote Plus Wii U/Wii in Sony Dualshock 3 wireless controller PS3. Pri šestih konzolah so odkrili nevarne snovi v sledeh, štiri pa – kot so zapisali pri Forbrugerrådet TAENK - nikakor ne morejo priporočati za nakup. V to skupino spadajo Gioteck SC-1 wireless sports controller PS3, Pdp Afterglow wireless pro controller Wii U, PowerA Mini ProEx wired Xbox 360 in Trådløs controller PS1, PS2, PS3. Izdelki iz slednje skupine so vsebovali večje koncentracije kemikalij, ki so karcinogene ali pa kemikalije iz skupine hormonskih motilcev: policikličnih aromatskih ogljikovodikov PAH, bisphenola A, ftalatov, zaviralcev gorenja ali klor parafina.

Ugotovitve so seveda zaskrbljujoče, a ne v nasprotju z zakonom. Če so naštete problematične kemikalije prepovedane za uporabo v igračah, pa niso prepovedane v elektronskih napravah. "Absurdno je, da področje varnosti video konzol ne ureja ista zakonodaja kot igrače. Nekateri otroci več ur na dan igrajo video igre in so lahko izpostavljeni nevarnim kemikalijam," je povedala Christel Søgaard Kirkeby iz danske potrošniške organizacije in dodala: "Seveda sprememba zakonodaje problema ne bo kar odpravila, je pa korak v pravo smer. Proizvajalci bi tako moral začeti z oceno varnosti za njihove izdelke."

Danska ministrica za okolje in hrano je že napovedala aktivnosti s katerimi bodo skušali ugotoviti, ali je potrebna sprememba zakonodaje.

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju