Nekateri plastični izdelki za enkratno uporabo kmalu le še slab spomin

9. julij 2021

Ekologija in varstvo okolja Odpadki in embalaža
Nekateri plastični izdelki za enkratno uporabo kmalu le še slab spomin

Od 3. julija proizvajalci ne bodo več smeli na trg pošiljati novih izdelkov, ki so v celoti ali delno izdelani iz plastike in so običajno namenjeni le enkratni ali kratkotrajni uporabi, a do izpraznitve starih zalog bo prodaja še vedno dovoljena.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Prepoved velja za plastične izdelke za enkratno uporabo, za katere so na trgu že cenovno ugodne alternative brez plastike: vatirane palčke, jedilni pribor, krožniki, slamice, palčke za mešanje, palčke za balone, nekateri izdelki iz ekspandiranega polistirena (skodelice in posode za hrano in pijačo) in izdelki iz oksorazgradljive plastike.

Za nekatere druge izdelke (ribiško orodje, plastične vrečke za enkratno uporabo, plastenke, tobačni filtri, sanitarni predmeti in mokri robčki) pa veljajo drugačni ukrepi, kot so omejevanje njihove uporabe in sistemi razširjene odgovornosti proizvajalca (načelo onesnaževalec plača).

Alternative plastiki za enkratno uporabo niso vedno ustrezne

Nedavni test partnerskih potrošniških organizacij (rezultati so objavljeni na spletni strani BEUC, v angleškem jeziku) je pokazal, da izdelki, izdelani iz papirja in kartona ali "naravnih" embalažnih materialov, kot so bambus, slama ali palmovi listi, sicer res zmanjšujejo našo odvisnost od plastike za enkratno uporabo, a lahko potrošnike in okolje izpostavijo tudi skrb vzbujajočim kemikalijam.

Na trgu so žal tudi izdelki z "zelenimi trditvami", kot so "naravno", "biorazgradljivo" ali "kompostirano", ki lahko vsebujejo obstojne kemikalije, ki ogrožajo okolje in zdravje. Lažne "zelene trditve" povzročajo zmedo med potrošniki in jim otežujejo prepoznavanje krožnikov, slamic ali posod, ki so okolju prijaznejši od drugih.

Na te podrobnosti bomo potrošniške organizacije posebej opozarjale med pripravo prenovljenih pravil glede embalaže, ki je v stiku z živili, in naj bi jih sprejeli še letos.

 

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju