Nekateri bankomati ne izplačujejo več deset evrskih bankovcev

24. avgust 2022

Plačilne kartice
Nekateri bankomati ne izplačujejo več deset evrskih bankovcev

Na nas se je obrnil potrošnik, ki na bankomatu ene od bank ni mogel dvigniti deset evrov – na voljo so bili le apoeni višjih zneskov. Ali se lahko banka sama odloči, s katerimi apoeni bo polnila svoje bankomate, smo vprašali Banko Slovenije. Pojasnili so, da zakonodaja bank pri izplačilih na bankomatih ne zavezuje izdajati določenega apoena, gre torej za odločitev posamezne banke. V bankomatu je tudi omejeno število kaset, zato tehnično ni izvedljivo, da bi izdajali vseh šest oziroma sedem različnih apoenov.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Katere apoene je mogoče dvigniti na bankomatih?

Vse banke in hranilnice smo vprašali, katere apoene je mogoče dvigniti na njihovih bankomatih. Praviloma bankomati izdajajo bankovce po:

  • 10 evrov;
  • 20 evrov;
  • 50 evrov.

Na bankomatih banke Sparkasse lahko dvignete bankovce v vrednosti 10 in 20 evrov, pri Addiko banki pa vse apoene, model izplačila pa je programiran tako, da bankomat izplača čim manjše število bankovcev. Na BKS bankomatih lahko povsod dvignete bankovce v vrednosti 10 in 20 evrov, 50 evrske je mogoče dobiti na šestih bankomatih, na enem pa tudi bankovce v vrednosti 100 evrov. Iz UniCredit banke so še sporočili, da se pri zneskih nad 100 evrov zadnjih 50 evrov izplača 2x20 evrov in 10 evrov, če je to mogoče glede na razpoložljivost bankovcev v bankomatu.

Nova KBM na nekaterih bankomatih ne izdaja več deset evrskih apoenov

Potrošnik, ki nam je sporočil, da mu bankomat ni izplačal bankovca za deset evrov, je dvig želel opraviti na bankomatu Nove KBM. Tudi iz banke so nam potrdili, da "na nekaterih bankomatih Nove KBM stranke ne morejo dvigniti bankovcev vrednosti 10 €. Gre za poslovno odločitev banke, ki temelji na analizi dvigov gotovine na naših bankomatih«. V sporočilu, ki ga je s strani banke prejel potrošnik, je bila kot razlog navedena racionalizacija poslovanja.

Nova KBM je tako edina, ki na nekaterih svojih bankomatih ne omogoča dviga v vrednosti deset evrov – najmanjši bankovec, ki ga tam lahko dvignete je za 20 evrov.

 26.8.2022 smo s strani Nove KBM dobili informacijo, da 10 evrski bankovci so na voljo na nekaterih bakomatih:

"V procesih uvajanja sprememb v Novi KBM izvajamo testiranja in podatke preučimo. Na podlagi analize naše poslovne mreže nekateri bankomati Nove KBM strankam omogočamo dvig bankovcev v vrednosti 10 €. Analize dvigov bomo izvajali tudi v prihodnje in na njihovi podlagi sprejemali odločitve."

Ali nas bankovci za deset evrov res ne zanimajo?

V Novi KBM so se za potezo odločili na podlagi analize dvigov (ali racionalizacije). Sprašujemo se, ali res ni povpraševanja po deset evrskih bankovcih pri dvigih na bankomatu? Sicer gre res za majhen znesek, ki pa je lahko za marsikoga – vsaj proti koncu meseca – vse, kar še ima na računu. Obenem to pomeni, da tudi s stanjem na računu 19,90 evra, ne morete dvigniti gotovine na bankomatu, pa tudi, da ni možen dvig v višini 30 evrov.

pravni nasveti potrosnikom v casu koranavirusa odgovor

Po našem mnenju bi bankomati morali omogočati tudi izplačilo apoenov v vrednosti deset evrov - saj že tako nikjer ne izdajajo pet evrskih bankovcev.

V spletni anketi smo vas vprašali, ali se vam zdi smiselno, da bankomat omogoča dvige deset evrskih bankovcev?

77 odstotkov vas je odgovorilo DA

17 odstotkov vas je odgovorilo NE

6 odstotkom vas je odgovorilo VSEENO MI JE

Lon in Primorska hranilnica Vipava nimata lastnih bankomatov

Banke z lastno mrežo dvigov na svojih bankomatih ne zaračunavajo, na bankomatih drugih bank pa načeloma da. Lon in Primorska hranilnica Vipava v večino svojih paketnih računov vključujeta omejeno ali neomejeno število dvigov na bankomatih drugih bank, sicer pa zaračunata 0,47 oziroma 0,55 evra za posamezen dvig.

Zanimivost

V evrosistemu uporabljamo apoene (zaokrožene zneske bankovcev) za 5, 10, 20, 50, 100, 200 in 500 evrov. 500 evrski bankovci so bili izdani le v prvi seriji, v drugi seriji imenovani Evropa, pa jih ni. A brez skrbi, še vedno ostajajo veljavni. Mostovi na zadnji strani bankovcev, ki v resnici ne obstajajo, simbolizirajo povezovanje med različnimi narodi in prebivalci Evrope.

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju