Mobilne aplikacije za spremljanje širjenja koronavirusa - dopis odločevalcem

23. april 2020

Osebni podatki in zasebnost Telefoni in aplikacije
Mobilne aplikacije za spremljanje širjenja koronavirusa - dopis odločevalcem

Danes smo vladi in ministrstvom za zdravje, javno upravo, gospodarski razvoj in tehnologijo, pravosodje in notranje zadeve poslali dopis v zvezi z mobilnimi aplikacijami za spremljanje širjenja koronavirusa. Pismo objavljamo v celoti.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

 Spoštovani,

v imenu Zveze potrošnikov Slovenije se najprej zahvaljujemo vsem vpletenim, ki skrbijo, da širjenje koronavirusa in bolezni Covid-19 v Sloveniji ostaja v razmeroma nadzorovanih mejah. S tem pozivom želimo izraziti skrb in podati naša stališča, povezana z mobilnimi aplikacijami, ki naj bi omogočile boljši nadzor nad spremljanjem širjenja koronavirusa v državi.

Čeprav učinkovitost uporabe tehnologije, kakršno predstavljajo aplikacije za sledenje uporabnikov, na splošno še ni bila ocenjena, pa so analiza velikih količin zbranih podatkov, mobilne aplikacije in druge sodobne tehnologije lahko koristna orodja za nadzor pandemije, ki bi dovoljevala postopno rahljanje omejitev. A v kriznem času je še bolj kot sicer pomembno zavarovati temeljne pravice in svoboščine potrošnikov. Zato Zveza potrošnikov Slovenije enako kot potrošniške organizacije, članice Evropske potrošniške organizacije BEUC, pozivamo vlado, naj poišče pravo ravnovesje med varovanjem javnega zdravja in temeljnimi pravicami z naslednjimi ukrepi:

1. Koordiniran evropski pristop k zaščiti podatkov
Zasebnost uporabnikov in javno zdravje morata iti z roko v roki. Zato vlado pozivamo, naj implementira priporočila in usmeritve Evropske komisije ter orodja, ki jih nudi mreža eZdravje (eHealth) za zagotavljanje varstva zasebnosti pri:

a. uporabi mobilnih aplikacij za opozarjanje in sledenje bolezni Covid-19, namenjeno zmanjševanju širjenja virusa;

b. ureditvi skupnega sistema uporabe anonimiziranih podatkov o gibanju prebivalstva za nadzorovanje širjenja bolezni.
Pri tem poudarjamo, da naj bodo vsi morebitni nujno potrebni ukrepi, sorazmerni, usmerjeni, transparentni, časovno omejeni in predmet nadzora. Podatkov, zbranih za omejitev bolezni Covid-19, nikakor ne bi smeli uporabiti za kakršne koli komercialne namene. Mobilna aplikacija naj se uporablja le začasno in na podlagi jasne privolitve posameznika. Vsi ukrepi morajo popolnoma zadostiti pogojem Splošne uredbe o varstvu podatkov (GDPR), Direktive o zasebnosti in elektronskih komunikacijah in priporočilom Evropskega odbora za varstvo podatkov v zvezi z obdelavo podatkov v času krize Covid-19, kar izpostavlja in zastopa tudi Informacijski pooblaščenec Republike Slovenije. 

2. Glavna prioriteta naj bo varnost aplikacij in osebnih podatkov
Pozivamo vas, da na prvo mesto postavite varnost aplikacij za nadzor širjenja bolezni Covid-19. Zaradi visoke občutljivosti in velikih količin zbranih podatkov bodo aplikacije privlačna tarča za kibernetske napade. Zato morajo biti v aplikacijah že v osnovi vgrajeni in privzeti močni in učinkoviti tehnični varnostni ukrepi, skladni z zakonodajo EU, vključno z 32. členom Splošne uredbe o varstvu podatkov. Nekatere aplikacije Covid-19 bi se morda lahko uvrstile med medicinske naprave, a trenutna zakonodaja na tem področju se ne posveča varnostnim zahtevam, kar bi lahko ogrozilo ustrezno varovanje potrošnikov. Skladnost z GDPR je še posebej pomembna tudi zato, ker se sprejem nove Uredbe o medicinskih pripomočkih, ki bo proizvajalce zavezovala k minimalnim zahtevam v zvezi z informacijsko varnostjo za medicinske pripomočke z vgrajeno programsko opremo, pričakuje šele v maju 2021.

3. Upoštevajte tehnološke omejitve
Pomembno je imeti realna pričakovanja o tem, kaj aplikacije in zbrani podatki s potrošnikovih mobilnih naprav lahko in česa ne morejo prispevati za omejevanje širjenja bolezni Covid-19. Upoštevanje tehnoloških omejitev je ključno za zagotavljanje oprijemljivih družbenih koristi. Na primer, aplikacija za sledenje stikom morda ne zmore razlikovati med visoko tveganimi (družinski člani) in manj tveganimi stiki (naključni mimoidoči na ulici). Prav tako aplikacija morda ne zmore zaznati, ali posamezniki nosijo zaščitno opremo med bližnjimi srečanji z drugimi. Tako pridobljeni podatki bi zato lahko bili netočni in bi v resnici zelo malo prispevali k upravljanju tveganja zaradi koronavirusa.

Zelo pomembno je zagotoviti temeljito in neodvisno oceno potrebnosti in učinkovitosti izbranega orodja, vlada pa je dolžna poskrbeti za jasno in razumljivo komunikacijo o tem, kakšna so njena pričakovanja glede uporabe aplikacije. Pred začetkom širše uporabe aplikacije je treba zagotoviti tudi praktični preizkus, ali in kako informacije, ki jih zbira aplikacija, razumejo običajni uporabniki in ranljive skupine uporabnikov (starejši, mladoletniki ...), ter kako se na to odzivajo.

Če se bo slovenska vlada odločila za sledenje širjenju koronavirusa z uporabo mobilne aplikacije, pozivamo, da to stori v tesnem sodelovanju z Informacijskim pooblaščencem. Na Zvezi potrošnikov Slovenije bomo skrbno spremljali in redno zbirali odzive potrošnikov o njihovih izkušnjah. Pričakujemo tudi, da se bodo številni potrošniki obrnili na nas za nasvet, zato pozivamo, da nam pred morebitno uveljavitvijo aplikacije zagotovite vse potrebne informacije, da bo nasvet lahko točen in neodvisen.

Breda Kutin, predsednica

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju