Letos stanovanjski krediti občutno dražji

27. marec 2023

Krediti
Letos stanovanjski krediti občutno dražji

Po kar nekaj letih nizkih obrestnih mer se kreditojemalci soočajo z občutnim povišanjem cene denarja. Kredit s fiksno obrestno mero v višini 80.000 evrov za dobo 20 let se je podražil za 21.000 evrov, tisti s spremenljivo obrestno mero, vezan na 6-mesečni euribor, pa za kar 31.600 evrov.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

KAZALO

Obrestne mere za stanovanjske kredite so običajno tiste, ki uporabnikom bančnih storitev najbolj krojijo življenje. Nakup nepremičnine, še posebej, če gre za rešitev stanovanjskega problema in ne naložbo, je eden največjih finančnih zalogajev.

Poleg cene nepremičnine na strošek (financiranja) nakupa – vsaj za večino navadnih smrtnikov, ki denarja nimajo že na razpolago - najbolj vplivajo prav obrestne mere stanovanjskih kreditov.

Krediti s fiksno obrestno mero

Pri modelnem kreditu za 80.000 evrov in dobo 20 let je pred enim letom povprečna fiksna obrestna mera znašala dobra dva odstotka, marca letos pa že 4,2 odstotka.

In če abstraktne obrestne mere pretvorimo v bolj razumljive evre, ugotovimo, da bi kreditojemalec lani sklenjen kredit do izteka preplačal za 17.000 evrov, letos pa že za več kot 38.000 tisoč evrov. Financiranje modelnega kredita z upoštevanjem povprečnih fiksnih obrestnih mer se je v enem letu podražilo za dobrih 21 tisočakov.

Krediti s spremenljivo obrestno mero

Pri spremenljivi obrestni meri je položaj bolj zapleten in za marsikoga, ki kredit že odplačuje, predstavlja velik finančni izziv.

Pred enim letom sta 3 in 6 mesečni euribor znašala okoli - 0,5 odstotka, na dan 24.3.2023 pa je 3-mesečni euribor znašal 3 odstotke, 6-mesečni pa 3,2 odstotka. Povprečni bančni pribitek se je v zadnjem letu sicer povišal le za okoli desetinko odstotka, iz 1,3 na 1,4 odstotne točke, a podražitve kreditov s spremenljivo obrestno mero so zaradi skoka euriborja veliko večje.

Povprečna skupna obrestna mera je lani znašala 1,3 odstotka (večina bank negativnega euriborja sploh ni upoštevala), danes pa moramo k pribitku 1,4 odstotne točke prišteti še visoko vrednost euriborja.

V primeru 6-mesečnega euriborja skupna obrestna mera znaša 4,6 odstotka (6M Euribor + 1,4 odstotne točke), kar pomeni, da je naš modelni kredit letos dražji za 31.600 evrov – lani sklenjen kredit bi kreditojemalec do izteka preplačal za slabih 11 tisočakov, letos sklenjenega pa za 42.500 evrov.

Preverite ponudbo stanovanjskih kreditov s primerjalnikom in kalkulatorji ZPS

Informativno ponudbo stanovanjskih kreditov preverite v našem primerjalniku stanovanjskih kreditov.

Pri najemu ali odplačilu kredita si lahko pomagate tudi z drugimi orodji in izračunate,

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju