Lahko Evropa nahrani samo sebe?

15. julij 2022

Trajnostna potrošnja
Lahko Evropa nahrani samo sebe?

Vabljeni k ogledu oddaje 27 – Evropski magazin: Evropa v prehranski krizi na programu ARTE TV (v francoskem jeziku in v nemškem jeziku), ki z različnih zornih kotov prikazuje problematiko prehrane in prehranske politike v Evropi, v kateri sodeluje predsednica ZPS Breda Kutin. Oddaja je že na spletu 27 - L'Europe face à la crise alimentaire - Regarder l’émission complète | ARTE , na ARTE TV pa bo predvajana 17. julija 2022 ob 7:55.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Po začetku vojne v Ukrajini so se namreč okrepili "napadi" na strategijo "od vil do vilic" (načrt EU za pravičnejši, bolj zdrav in bolj zelen prehranski system). Lobiji, oblikovalci politik itd., ki strategije nikoli niso podpirali, so vojno v Ukrajini in njen vpliv na kmetijsko proizvodnjo izkoristili za poziv Komisiji, naj prekliče oziroma zaustavi načrtovane politične pobude, namenjene na primer ohranjanju narave in zmanjšanju uporabe pesticidov.

Z zavajajočimi trditvami ki nasprotuje prehranski varnosti in trajnosti hrane, pozivajo k nadaljnjemu povečevanju kmetijsko-živilske proizvodnje v EU - na račun podnebja in okolja.

pravni nasveti potrosnikom v casu koranavirusa odgovor

Breda Kutin, predsednica ZPS, je v oddaji poudarila, da mora biti kmetijstvo trajnostno, namenjeno prehrani ljudi danes in tudi jutri. Način, kako danes pridelujemo hrano v Evropi, ogroža razpoložljivost hrane za prihodnje generacije, saj prispeva h globalnemu segrevanju, uničuje naravne vire, spodbuja krčenje gozdov po vsem svetu.

Zdaj, ko je postalo jasno, da EU ne bo primanjkovalo hrane (problem v Evropi je bolj naraščanje cen hrane), so nasprotniki strategije "od vil do vilic" spremenili taktiko in zdaj predlagajo, da bi morala EU povečati svojo kmetijsko proizvodnjo, da bi nahranila svet.

Nekateri poslanci Evropskega parlamenta v odboru za kmetijstvo želijo spremeniti novo skupno kmetijsko politiko (ki je bila izglasovana šele lani) in odpraviti nekatere "zelene" ukrepe, še preden so se začeli izvajati.

Evropska potrošniška organizacija BEUC in druge nevladne organizacije poudarjamo, da mora Komisija vztrajati pri izvajanju zelenega dogovora in stregiji "od kmetije do vilice".

Zdaj smo v odločilnem trenutku, zato moramo odločno podpreti načrte EU, da bi naš prehranski sistem postal trajnosten.

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju