Kredit za nepremičnino – lahko kreditodajalec zahteva zavarovanje nepremičnine?

16. marec 2020

Krediti
Kredit za nepremičnino – lahko kreditodajalec zahteva zavarovanje nepremičnine?

Kreditodajalec kreditne pogodbe ne sme pogojevati s sklenitvijo pomožnih storitev (na primer življenjskega zavarovanja), a zakon o potrošniških kreditih dopušča izjemo. 

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Kreditodajalec lahko od potrošnika zahteva, da za kritje škode na nepremičnini, ki je predmet zavarovanja kredita, sklene zavarovalno pogodbo za zavarovanje nevarnosti požara in elementarnih nesreč z zavarovalno vsoto, ki ne presega višine zavarovalne vrednosti nepremičnine. Ponudnika oziroma zavarovalnico si potrošnik lahko izbere sam, zavarovalna pogodba pa mora kriti škodo za omenjene rizike vsaj v obsegu in višini, kot ju zahteva kreditodajalec. Banka torej lahko zahteva zavarovanje stanovanja ali hiše, ki je predmet zavarovanja kredita.

Če potrošnik že ima sklenjeno zavarovalno pogodbo za zavarovanje nevarnosti požara in elementarnih nesreč za isto nepremičnino, ki krije škodo na nepremičnini vsaj v obsegu in višini, kot ju zahteva dajalec kredita, dodatnega zavarovanja kreditodajalec ne sme zahtevati. 

Opozorimo še, da dajalec kredita lahko potrošniku ponudi sklenitev kreditne pogodbe za nepremičnino v paketu z drugimi ločenimi finančnimi produkti ali storitvami, pri čemer je kreditna pogodba za nepremičnino potrošniku na voljo posebej, a ne obvezno pod enakimi pogoji kot pri ponudbi ali sklenitvi kreditne pogodbe za nepremičnino v paketu z drugimi ločenimi finančnimi produkti ali storitvami.

Primer: banka lahko za nižjo obrestno mero pogojuje uporabo spletne banke, kartice z odloženim plačilom in nezgodno zavarovanje. A kredit vam mora biti na voljo tudi brez dodatnih produktov, po sicer višji obrestni meri.

 
je dolg lahko darilo logoJavno službo Obveščanja in izobraževanja potrošnikov sofinancira Ministrstvo RS za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 4 x 16,50 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Na voljo vam je vsak dan. Svetujejo izkušeni pravni strokovnjaki.

Za člane: 01 432 00 89 Za nečlane: 090 50 90

Svetovanje o pravicah pacientov (financira Mestna občina Ljubljana): 01 474 06 10

Več o svetovanju