Kolektivne tožbe proti Banki Sparkasse

29. avgust 2023

Nepoštene poslovne prakse
Kolektivne tožbe proti  Banki Sparkasse

ZPS je zaradi varstva pravic oškodovanih kreditojemalcev vložila tri tožbe zoper Banko Sparkasse zaradi napačnega obračunavanja negativne vrednosti euribor v kreditnih pogodbah s spremenljivo obrestno mero (euribor + pribitek).

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Najprej je leta 2017 vložila kolektivno opustitveno tožbo, ki je bila uspešno zaključena s pravnomočno sodbo marca 2022.

Nato pa je ZPS v letu 2022 vložila še dve kolektivni odškodninski tožbi zoper Banko Sparkasse, v katerih zahteva, da banka oškodovanim kreditojemalcem vrne preveč plačane obresti, ker v obdobju med majem 2015 in junijem 2022 pri obračunavanju pogodbene obrestne mere ni upoštevala negativne vrednosti euribor.

Prvo (opustitveno) tožbo je ZPS proti banki Sparkasse vložila že leta 2017, ker je banka kreditojemalcem sredi leta 2015 začela obračunavati dejansko negativno vrednost euribor kot da je 0 %, čeprav za to ni imela  nobene podlage ne v pogodbi niti v zakonodaji.

Sodišče je ugodilo zahtevkom ZPS in odločilo, da je banka s takšnim ravnanjem kršila zakonodajo ter banki naložilo, da mora upoštevati dejansko negativno vrednost euribor. Sodba je postala pravnomočna 1. 4. 2022 in je pomemben judikat tudi pri presoji poslovanja drugih bank, če so uporabljale takšno nezakonito prakso (t.i. "floor praksa").

Sodba okrožnega sodišča v Ljubljani (PDF)

Ker banka Sparkasse kljub pozivu ZPS svojim kreditojemalcem noče vrniti preveč plačanih obresti, je ZPS maja 2022  vložila kolektivno odškodninsko tožbo. Podlaga za tožbo je pravnomočna sodba iz postopka, začetega 2017. Tožba zajema kreditne pogodbe, sklenjene pred majem 2015, v katere banka ni zapisala posebne določbe (klavzule), da se negativni euribor obračuna v vrednosti 0 %.

ZPS s tožbo zahteva, da banka vrne preplačilo kreditojemalcem, katerim je v obdobju med majem 2015 in junijem 2022 napačno obračunavala dejansko negativno vrednost euribor kot vrednost 0 %.

Banka je na tožbo odgovorila in predlagala sodišču, da tožbe ne odobri, ker meni, da niso izpolnjeni  pogoji. ZPS bo na trditve banke podala pripombe in predlagala, da sodišče odobri kolektivno tožbo, saj je tožba utemeljena, ker  zahtevek za vrnitev preveč plačanih obresti temelji na pravnomočni sodbi, s katero je  sodišče odločilo, da je neupoštevanje dejanske negativne vrednosti euribor v nasprotju z zakonodajo in pogodbo.  

Odobritev tožbe je posebna faza sodnega postopka, za katero potrebujemo tudi vašo aktivno podporo, ker sodišče pri odločanju upošteva tudi število oškodovanih potrošnikov, ki so izrazili pripravljenost za sodelovanje  v kolektivni tožbi.

Vse kreditojemalce Banke Sparkasse vabimo, da izpolnijo spodnji obrazec ali da nanj opozorijo druge, ki so kreditojemalci te banke.

Izpolnite spletni obrazec

Potrošnike, ki bodo izpolnili obrazec, bomo obveščali o poteku postopka tudi po elektronski pošti

Spremljanje sodnega postopka je v kolektivnih sporih namreč zelo pomembno. Ko bo sodišče odločilo o odobritvi tožbe, bo tudi odločilo, ali bo uporabilo sistem vključitve ali sistem izključitve. Pri sistemu vključitve sodba velja le za potrošnike, ki so sodišču poslali svojo izjavo, da se želijo vključiti v kolektivni postopek. Pri sistemu izključitve pa mora potrošnik, ki ne želi, da sodba velja tudi zanj, sodišču pravočasno poslati izjavo o izključitvi.

Sporne so tudi kreditne pogodbe, v katerih je banka zapisala posebno določbo, da se negativna vrednost euribor upošteva kot 0 %. A banka je v svojo korist omejila le spreminjanje vrednosti euribor navzdol, ni pa določila omejitve v korist kreditojemalca v primeru naraščanja vrednosti euribor. Takšna določba je nepošten pogodbeni pogoj, zato je ZPS novembra 2022 vložila še drugo kolektivno odškodninsko tožbo v korist oškodovanih potrošnikov.

ZPS z drugo kolektivno tožbo zahteva vrnitev preplačanih obresti za kreditojemalce, ki so z banko podpisali pogodbo z določilom: "v kolikor bi bila vrednost euribor oziroma objavljena medbančna obrestna mera negativna, se šteje, da znaša vrednost 0."

S takšnim določilom/klavzulo se je banka zavarovala pred učinkom negativnega euriborja, vendar pa hkrati ni omejila vrednosti euriborja v primeru njegove rasti nad 0 %, da bi na ta način enakovredno zaščitila interese kreditojemalca. Zato je takšna klavzula po prepričanju ZPS nepoštena do potrošnikov, ker jih ne ščiti pred obrestnim tveganjem in pomeni nepošten pogodbeni pogoj, ki je v kreditnih pogodbah, sklenjenih s potrošniki, prepovedan.

V tem postopku odgovora na tožbo ZPS še ni prejela.

Če ste sklenili kreditno pogodbo z Banko Sparkasse s  spremenljivo obrestno mero in pogodba vsebuje klavzulo o neupoštevanju negativne vrednosti euribor, vas vabimo, da izpolnite obrazec, da vas bomo obveščali tudi po e-pošti.

Izpolnite spletni obrazec

Potrošnike, ki bodo izpolnili obrazec, bomo obveščali o poteku postopka tudi po elektronski pošti

Spremljanje sodnega postopka je v kolektivnih sporih namreč zelo pomembno. Ko bo sodišče odločilo o odobritvi tožbe, bo tudi odločilo, ali bo uporabilo sistem vključitve ali sistem izključitve. Pri sistemu vključitve sodba velja le za potrošnike, ki so sodišču poslali svojo izjavo, da se želijo vključiti v kolektivni postopek. Pri sistemu izključitve pa mora potrošnik, ki ne želi, da sodba velja tudi zanj, sodišču pravočasno poslati izjavo o izključitvi.

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju