Kako je alkoholna industrija prekrižala načrte Evropski komisiji o označevanju alkoholnih pijač?

10. maj 2024

Razumevanje oznak na živilih
Kako je alkoholna industrija prekrižala načrte Evropski komisiji o označevanju alkoholnih pijač?

Evropska potrošniška organizacija BEUC razkriva, kaj vse se je pletlo v ozadju po februarju 2021, ko je Evropska komisija naznanila evropski načrt za boj proti raku. Eden izmed ciljev je tudi obvezno označevanje sestavin in hranilne vrednosti na alkoholnih pijačah. Odziv alkoholne industrije je bil takojšen in buren.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Lobijem alkoholne industrije je uspelo doseči, da so še naprej izvzeti iz obveznega označevanja sestavin in hranilne vrednosti na živilih. Izjema je vinska industrija, katere lobiji so bili neuspešni.

To je privedlo do nenavadne situacije: s stekleničke kole lahko razberemo njeno vsebino, če ji je dodan viski, pa informacija – izhlapi. Ne izhlapi pa dejstvo, da se zaradi alkohola energijska vrednost pijače podvoji. 

Zakaj je alkoholna industrija privilegirana?

Objektivnega in strokovnega razloga ni. Industrija žganih pijač se izgovarja, da je navedba hranilne vrednosti in seznama sestavin nesmiselna, češ da so žgane pijače produkt le treh sestavin. Tudi označba hranilne vrednosti bi bila polna ničel.

Če je to res, zakaj so potem porabili toliko časa in energije, da so potrošnikom preprečili vpogled v te informacije?

Skrivanje seznama sestavin 

Nekateri irski proizvajalci viskija steklenice rade volje prekrivajo z zapisi o ročni izdelavi, bolj zadržani pa so pri razkrivanju seznama sestavin. Privlačen jantarni odtenek pogosto ne izvira iz sodov, temveč je posledica karamelnega barvila, E150.

Prakse se ne branijo niti v viskijih z Zaščiteno geografsko označbo, eno izmed shem kakovosti za živila v Evropski skupnosti.

Zabeleženih 22 sestankov z alkoholno industrijo

Alkoholna industrija se želi izogniti zakonsko obveznemu označevanju sestavin in hranilne vrednosti tako, da se proizvajalci zavežejo k samoregulaciji. Kje je trik? Hranilna vrednost in seznam sestavin bosta prisotna, vendar dostopna le na spletu.

Verjetno nihče izmed nas ne bo v gneči, s polnimi rokami stvari, še brskal po spletu, da bi videl, kakšna je sestava izbrane alkoholne pijače.

Do januarja 2023 je Evropska komisija zabeležila kar 22 sestankov z alkoholno industrijo, a niti enega s člani civilne družbe, to je z različnimi organizacijami, ki skrbijo za uveljavljanje interesov državljanov in med katere spadajo tudi potrošniške organizacije.

Mnenje Evropske komisije se je v dveh letih spremenilo in sedaj tudi komisija poziva k razmisleku, kateri sektorji bi se še lahko zavezali k digitalnemu označevanju živil.

Kaj sedaj?

Skrajni čas je, da Evropska komisija preneha s posebno obravnavo alkoholnih pijač in zagotovi, da so informacije navedene tam, kjer jih potrošniki lahko uporabijo: na etiketi steklenice. 

Predlog o zagotavljanju informacij o sestavinah in hranilni vrednosti na alkoholnih pijačah bi moral biti znan že konec leta 2022, vendar zaradi lobiranja še ni ugledal luči sveta.

Kljub oviram se pomikamo v pravo smer

Nova zakonodaja za vino in druge proizvode vinske trte ter aromatizirane vinske proizvode, proizvedene od 8. decembra 2023 dalje, zahteva obvezno označbo hranilne vrednosti in navedbo seznama sestavin. Več o tem si lahko preberete na spletnem mestu državne uprave.

Po drugi strani pa hranilna vrednost in sestava žganih pijač ter mešanic iz njih še naprej ostajata skrivnost. 

Avtorica: Urša Menard

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju