Kako banke menjajo kune pred hrvaško uvedbo evra

24. november 2022

Turizem in potovanja Cene in stroški
Kako banke menjajo kune pred hrvaško uvedbo evra

S 1. januarjem 2023 se evro družini pridružuje sosednja Hrvaška. Pravočasno zamenjajte neporabljene kune, od marca dalje bo brezplačna menjava po vsej verjetnosti mogoča le še na Hrvaškem. Preverili smo tudi tečaje bank in hranilnic.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Kune lahko še nekaj časa brezplačno zamenjate v Sloveniji ...

S prvim dnem novega leta bodo 14 dni na Hrvaškem mogoča plačila v obeh valutah, kasneje le še z evri. Kune lahko do konca leta zamenjate v bankah, hranilnicah in menjalnicah, kasneje pa le, če bo taka njihova poslovna odločitev. Menjava – če bo sploh mogoča – ne bo nujno brezplačna.

Od 1.1.2023 do 28.2.2023 boste hrvaške kune lahko brez provizije zamenjali v Banki Slovenije, a to velja le za bankovce, ne pa tudi za kovance in bankovce starejših serij. Vsota bo omejena na 8000 kun na dan. Od marca dalje brezplačna menjava na Banki Slovenije ne bo več mogoča.

... nekoliko dlje pa na Hrvaškem

Glavno vlogo pri menjavah bosta na Hrvaškem prevzeli banki Fina in Hrvatska pošta, kjer bo v prvih 12 mesecih, torej celotno leto 2023, možna brezplačna menjava po fiksnem tečaju. Posamezna menjava bo omejena na največ 100 bankovcev in 100 kovancev.

pravni nasveti potrosnikom v casu koranavirusa odgovor

Menjalno razmerje med hrvaško kuno in evrom je že določeno in znaša 7,5345 kune za 1 evro.

Kasneje bo kune mogoče zamenjati le še v Hrvaški narodni banki. Menjava bo brezplačna in časovno neomejena za bankovce, kovance pa bodo sprejemali v menjavo še 3 leta od uvedbe evra.

Menjalni tečaji bank in hranilnic

Preverili smo menjalne tečaje bank in hranilnic, ki so bili objavljeni 22.11.2022 na njihovih spletnih mestih (tečaji bank in hranilnic se dnevno spreminjajo). Pri Banki Sparkasse in Unicredit banki lahko menjavo opravijo le njihovi komitenti. V Gorenjski banki nekomitenti plačajo 1,5 odstotka zneska, najmanj 5 evrov; v NLB pa nekomitenti plačajo 3 odstotke, najmanj 10 evrov. Sicer so menjave v bankah brezplačne.

Večjih razlik pri menjalnih tečajih nismo zaznali. Pri menjavi 1000 kun, kar je okoli 130 evrov, je razlika med (na tisti dan) najbolj ugodnim tečajem pri Addiko banki in najmanj ugodnim pri N Banki, znašala manj kot dva evra. Če bi na ta dan že lahko zamenjali kune po fiksnem tečaju tudi na Banki Slovenije, bi dobili še 1,3 evra več. A kot rečeno - menjava na banki Slovenije bo mogoča le od 1.1.2023 do 28.2.2023. 

 

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju