Kaj je povezana kreditna pogodba?

10. marec 2019

Krediti
Kaj je povezana kreditna pogodba?

Gre za kreditno pogodbo, ki je neposredno ali izključno povezana z nakupom določenega blaga ali storitev, npr. prodaja blaga ali storitev na obroke ali nakup avtomobila.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Prodajna in kreditna pogodba sta povezani in sestavljata komercialno enoto, kadar ponudnik blaga ali storitve sam financira kredit v korist potrošnika ali ko tretja stranka financira blago ali storitev, v zvezi s pripravo ali sklenitvijo kreditne pogodbe pa uporablja storitev ponudnika blaga ali izvajalca storitve ali kadar je blago ali storitev, ki se financira iz kredita, v kreditni pogodbi izrecno navedena.

Če prodajalec ne zagotovi blaga ali storitev ali jih zagotovi delno oziroma niso v skladu s pogodbo o prodaji blaga ali opravljanju storitev, lahko potrošnik proti dajalcu kredita ugovarja zavrnitev plačila in uveljavlja druge pravice, ki izvirajo iz pogodbe o prodaji blaga ali opravljanju storitev. Potrošnik lahko ugovore uveljavlja proti kreditodajalcu le, če jih je predhodno uveljavljal proti prodajalcu. Če prodajalec ne zagotovi blaga ali storitev ali jih zagotovi delno oziroma niso v skladu s pogodbo o prodaji blaga ali opravljanju storitev, lahko potrošnik proti dajalcu kredita ugovarja zavrnitev plačila in uveljavlja druge pravice, ki izvirajo iz pogodbe o prodaji blaga ali opravljanju storitev. Potrošnik lahko ugovore uveljavlja proti kreditodajalcu le, če jih je predhodno uveljavljal proti prodajalcu. 

Če potrošnik v skladu z Zakonom o varstvu potrošnikov odstopi od prodajne pogodbe, z dnem odstopa preneha veljati tudi povezana kreditna pogodba. Splošni rok za odstop od kreditne pogodbe je 14 dni od sklenitve pogodbe oziroma 14 dni od dneva, ko je prejel informacije, ki so v Zakonu o potrošniških kreditih opredeljene kot obvezna vsebina kreditne pogodbe. Na potrošnikovo izrecno zahtevo se lahko ta rok pri povezani kreditni pogodbi skrajša na tri dni. Potrošnik lahko od kreditne pogodbe odstopi brez navedbe razloga, tudi če je kredit že črpal.

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju