Finančne prevare na družbenih omrežjih – ne nasedajte jim

16. april 2024

Naložbe Prevare in zavajajoče prakse
Finančne prevare na družbenih omrežjih – ne nasedajte jim

Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP) opozarja na finančne prevare na družbenih omrežjih. Ne nasedajte mamljivim ponudbam mladih vplivnežev, tako imenovanih finfluencerjev.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Finfluencerji na pohodu

Influencerji ali vplivneži so dejavni tudi na finančnem področju, imenujemo jih finfluencerji. ATVP je zaznala večje število objav na družbenih omrežjih, predvsem na TikToku in Instagramu, ki sta priljubljena zlasti pri mlajših generacijah.

Mladi finfluencerji se predstavljajo kot izjemno uspešni in bogati, prikazujejo se v luksuznih avtomobilih in privatnih letalih, živijo sanjsko življenje. Pa je vse to res?

Finfluencerji ponujajo različne sheme, ki naj bi prinašale izjemne dobičke, nagovarjajo pa predvsem mlade in vse tiste, ki hlepijo po življenju na veliki nogi. A hitri zaslužki so izjemno redki, zato bodite previdni in ne nasedajte mamljivim naložbenim ponudbam.

Finfluencerji ponujajo naložbe v delnice, ETF-je in kriptovalute ter obljubljajo hitre in predvsem lahke zaslužke. Da bi uporabnike družbenih omrežij prepričali o uspehu določene sheme, prikazujejo svoj razkošni življenjski slog, a zadaj se pogosto skrivajo prevare, denarne verige ali piramidne sheme.

Nasvet poiščite pri strokovnjakih

Na ATVP so zapisali, da “naložbene nasvete za trgovanje s finančnimi instrumenti lahko podajajo samo borzni posredniki z dovoljenjem ATVP, ki so v pogodbenem razmerju z borznoposredniško družbo ali banko z dovoljenjem za opravljanje investicijskih storitev in poslov. Borzni posredniki ne privabljajo strank z objavami na družbenih omrežjih niti se ne hvalijo s svojimi zaslužki. Osebe, ki nastopajo v tovrstnih objavah pa nimajo dovoljenja ATVP za podajanje osebnih priporočil glede sklenitve poslov s finančnimi instrumenti, niti ne razpolagajo z ustreznim znanjem za podajanje naložbenih priporočil. Za naložbene nasvete se obrnite na ponudnika, ki ima dovoljenje nadzornega organa (ATVP, Banke Slovenije ali pristojnega organa druge države).

Finfluencerji lahko navajajo, da tovrstna potrdila ali dovoljenja imajo – to preverite pri izdajatelju potrdila ali dovoljenja. Informairajte se in se izogibajte sumljivim objavam, saj lahko izgubite vsa vložena sredstva.

Oglejte si video ATVP o finfluencerjih

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju