Etilen oksid - krivec za največji odpoklic živil v EU

6. junij 2024

Kakovost živil Razumevanje oznak na živilih Nevarne kemikalije
Etilen oksid - krivec za največji odpoklic živil v EU

Saga o etilen oksidu se vleče že od jeseni leta 2020. Čeprav je kot pesticid/biocid za hrano v EU prepovedan že od leta 1991, ga je dovoljeno uporabljati v nekaterih državah zunaj EU. Tako je na primer odmeval odpoklic sladoledov Haagen-Dazs v kar 80 državah.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Etilen oksid se uporablja za zaplinjevanje živil z nizko vodno aktivnostjo (posušena živila), kot so oreški, začimbe, suho sadje, mleko v prahu in žita, in sicer za zaščito pred mikroorganizmi in žuželkami. 

Etilen oksid in njegov metabolit 2-kloro-etanol sta bila odkrita v sezamovih semenih, kumini, kurkumi, gumiju rožičevca (aditiv E 410), čiliju, popru, vanilji, suhem fižolu, začimbnih mešanicah, guar gumiju (aditiv E 412), ajdi in steviji.

Ta semena, suhe začimbe in aditivi pa so sestavine mnogih sestavljenih živil, kot so pekovski izdelki, sladoled, nekateri sadni jogurti, različne omake in celo prehranska dopolnila. Na seznamu odpoklicanih živil naj bi bilo do leta 2022 okrog 3000 izdelkov. 

Začelo se je jeseni 2020 

Septembra 2020 so v Belgiji v 268 tonah sezamovih semen iz Indije odkrili zelo visoke ravni etilen oksida. Izdelek je bil odpoklican. Belgija je to prijavila v sistem hitrega obveščanja za živila in krmo (RASFF – Rapid Alert System for Food and Feed), saj se je izkazalo, da je bil izdelek distribuiran tudi v druge države članice, kot sta Francija in Irska.

Zaradi velikega obsega distribucije in umikov ter odpoklicev je Evropska komisija oktobra 2020 sklicala sestanek kriznih koordinatorjev in strokovnjakov za ostanke fitofarmacevtskih sredstev.

Dogovorili so se, da se sezamovo seme in sestavljena živila, ki jim je sezamovo seme dodano in v katerih je presežena mejna vrednost (MRL) 0,05mg etilen oksida/kg živila, ne smejo tržiti ali ohranjati na trgu, ampak jih je treba umakniti oziroma odpoklicati. Evropska komisija je državam članicam naložila poostreno spremljanje vsebnosti etilen oksida v pošiljkah sezama ob uvozu iz tretjih držav.

2021: leto množičnih odpoklicev

Leto 2021 je prineslo veliko sprememb. Na podlagi možnih tveganj prisotnosti etilen oksida in njegovega metabolita so odkrili še veliko drugih živil, ki so vsebovala presežne vrednosti še varnega vnosa.

Odkritje etilen oksida v aditivih

Veliko presenečenje je bilo odkritje etilen oksida v aditivih – zgoščevalcih, predvsem v gumiju rožičevca (E 410) in guar gumiju (E412), kar je sprožilo obsežne odpoklice sladoleda, nekaterih sadnih jogurtov, slaščic, žit za zajtrk in različnih omak.

Junija 2021 je Evropska komisija ponovno sklicala krizni štab s ciljem izboljšati usklajevanje med državami članicami in uskladiti nadaljnje ukrepanje.

Za aditive, kot je gumi rožičevca (E 410), so kot mejo za umik ali odpoklic določili še sprejemljivo mejo oziroma mejo določljivosti (LOQ) 0,1mg etilen oksida/kg živila. Sklenili so tudi, da morajo nosilci živilske dejavnosti (od pridelovalcev do trgovcev) in nosilci dejavnosti proizvodnje krme zagotoviti visoko raven varovanja zdravja.

Proizvode/živila ali krmo morajo pod nadzorom pristojnih nacionalnih organov umakniti s trga EU in jih odpoklicati. Določili so tudi način ukrepanja na meji za določene uvožene izdelke. 

Več o etilen oksidu

Pri sobni temperaturi je etilen oksid vnetljiv brezbarven plin s sladkim vonjem. Uporablja se predvsem za proizvodnjo drugih kemikalij, vključno z antifrizom. V manjših količinah se uporablja kot pesticid in sterilizacijsko sredstvo.

Etilen oksid je strupen, genotoksičen in mutagen

Etilen oksid je učinkovito sterilizacijsko sredstvo, saj ima sposobnost poškodovanja DNK. Vendar ne deluje tarčno le na DNK mikroorganizmov, poškoduje lahko tudi našo DNK. Metabolit (razgradna snov etilen oksi- da), 2-kloro-etanol, je strupen, genotoksičen in mutagen.

Danes je mejna vrednost (MRL) določena kot vsota vsebnosti etilen oksida in 2-kloro-etanola v živilih in je postavljena kot meja analitskega določanja za posamezno ka- tegorijo živila (za aditive recimo 0,1 mg/kg aditiva, lahko pa je tudi nižja).

Strogi ukrepi so nujni, kajti MRL kot varnostni ukrep v resnici ne upošteva učinka koktajla, to je kombinirane izpostavljenosti različnim kemičnim snovem v celotnem življenjskem obdobju.

Etilen oksid lahko vdihavamo (onesnažen zrak) ali zaužijemo z živili. Toksičnost je odvisna od koncentracije njegovih ostankov, zaužite količine (če ga živilo vsebuje) in od trajanja izpostavljenosti. Mednarodna agencija za raziskave raka ga uvršča v skupino 1, kar pomeni, da je dokazano rakotvoren. 

Nujno je upoštevati učinek koktajla vseh strupenih kemikalij, ki smo jim izpostavljeni v celotnem življenjskem obdobju, kar potrošniške organizacije poudarjamo že več kot deset let.

Za etilen oksid ni mogoče določiti še varne ravni, zato se je treba izogniti vsakršnemu preseganju mejne vrednosti (MRL) v živilu. 

Avtorica: Marjana Peterman

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju