Enotni polnilni priključek za večino elektronskih naprav

9. februar 2022

Telefoni in aplikacije
Enotni polnilni priključek za večino elektronskih naprav

Evropska komisija predlaga poenotenje polnilnikov za mobilne telefone, tablične računalnike, fotoaparate, slušalke, zvočnike bluetooth in prenosne igralne konzole. Vse te naprave naj bi v prihodnosti polnili s priključkom USB-C, proizvajalci pa bi imeli od sprejetja uredbe, predvidoma še letos, dve leti časa, da se prilagodijo in začnejo na trg pošiljati zgolj naprave, ki bodo ustrezale novim pravilom.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Predlog uredbe je Evropska komisija predstavila v začetku lanske jeseni, vendar doslej preostali odločevalci – pristojni ministri in Evropski parlament – še niso naredili vseh korakov za dejansko "uzakonitev" takega predpisa.

Besedilo uredbe namreč še ni usklajeno, zato še ni prišlo na dnevni red enega od zasedanj v Bruslju ali Strasbourgu. Prizadevanja za enotni polnilnik v Evropski uniji se sicer vlečejo že vsaj od leta 2009. Takrat je bil trg bistveno bolj razdrobljen, kot je zdaj, v obtoku je bilo namreč skoraj 50 različnih polnilnikov samo za telefone.

Danes sta v uporabi bolj ali manj dva priključka za žično polnjenje naprav, univerzalni USB tipa C in Applov lastniški Lightning, medtem ko tretjega, nekdaj prevladujočega mikro USB, najdemo le še redko, v cenejših izdelkih.

Polnjenje s pravo močjo oz. hitrostjo

Seveda je vtič zgolj en vidik, smisel enotnega polnilnika je tudi ali morda še bolj v tem, da lahko s pravo močjo oz. hitrostjo polni katero koli od zgoraj naštetih naprav. Uredba pokriva tudi ta vidik; polnilniki bi morali biti združljivi z določenimi standardi na tem področju, kot je Power Delivery (PD).

Uporabljajo ga predvsem proizvajalci prenosnikov, teh pa, presenetljivo, ni na seznamu naprav, za katere bi bil zapovedan univerzalni priključek. Ravno tu bi bilo še posebej smiselno dokončno poenotiti zadeve.

Zlasti kitajski proizvajalci telefonov v zadnjem letu razvijajo lastne standarde, ki omogočajo vedno hitrejše polnjenje telefonov. Moči 65 ali 66 vatov so zdaj že kar običajne, nekateri ponujajo vse do 120 vatov. Vendar ti standardi niso združljivi s prej omenjenim, zato se tak telefon z univerzalnim polnilnikom PD polni bistveno počasneje.

Kaj predvideva predlog uredbe 

Uredba sicer predvideva, da proizvajalci sploh ne bi več prilagali polnilnikov posameznim napravam, temveč bi potrošniki posebej kupovali univerzalne, ki bi jih lahko uporabljali za polnjenje bolj ali manj celotnega nabora domačih naprav.

enotni polnilni prikljucek februar 2022-3

V Bruslju vse skupaj utemeljujejo z okoljskimi vidiki, češ da nepotrebni polnilniki vsako leto prispevajo k 11.000 tonam elektronskih odpadkov, potrošniki v EU pa zanje zapravijo 2,4 milijarde evrov na leto, medtem ko se jim v predalih kopičijo nezdružljivi.

Po drugi strani vemo, da potrošniki poteze najprej Appla in nato Samsunga, ki sta najdražjim telefonom nehala prilagati polnilnike, niso sprejeli z navdušenjem.

Prizadevanja potrošniških organizacij

Tudi na ZPS smo že prejeli pritožbe potrošnikov, ki so po nakupu telefona ugotovili, da v škatli ni polnilnika, za nakup pa je prodajalec zahteval občutno doplačilo (tudi več kot 30 evrov).

Potrošniške organizacije si bomo zato prizadevale, da bodo potrošnikom polnilniki ob nakupu naprave še vedno na voljo kot opcija in da zanje ne bodo doplačevali.

Je uredba res dobrobit za okolje?

"Industriji smo dali dovolj časa, da bi sama našla rešitve, zdaj pa moramo zakonodajno predpisati enoten polnilnik. To je pomembna zmaga za uporabnike in za okolje, ki se tudi sklada z našimi zelenimi ambicijami," je v izjavi poudarila komisarka za digitalno Evropo in podpredsednica Evropske komisije Margrethe Vestager.

Koliko bo dobrobiti za okolje, je vendarle vprašljivo, kajti polnilnike bo še vedno treba kupovati.

Trg bi lahko preplavila ponudba kitajskih proizvajalcev, ki bi zaznali priložnost, zato bo moral nekdo poskrbeti za preverjanje kakovosti tovrstnih, verjetno cenovno privlačnih polnilnikov, ki se že zdaj pogosto znajdejo na seznamu nevarnih naprav.

Kaj pa motivacija za razvoj novih, boljših rešitev?

Ena od kritik leti tudi na dejstvo, da bo uredba zakoličila polnilni priključek za vrsto let, industrija pa zaradi zapovedi, kaj mora vgrajevati v svoje naprave, ne bi več imela prave motivacije za razvoj novih, še boljših rešitev.

V Evropski komisiji so na pomisleke odgovorili, da bodo redno preverjali dogajanje in ob kakšni večji novosti tudi spremenili predpisani priključek. Vsekakor si je glede na dinamično dogajanje težko zamisliti, da bi bil USB-C že končni vtič v svetu zabavne elektronike.

Avtor: Matjaž Ropret

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju