En sam bančni račun za samostojne podjetnike?

25. marec 2024

Osebni računi
En sam bančni račun za samostojne podjetnike?

Na nas se je obrnil potrošnik, ki so ga iz banke obvestili, da mora kot samostojni podjetnik po novem obvezno skleniti dodaten poslovni račun. Preverili smo, katere banke omogočajo uporabo enega računa v osebne in poslovne namene.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

En račun – manj stroškov

Samostojnim podjetnikom zakon omogoča, da uporabljajo le en bančni račun – za osebne in poslovne namene. To seveda pomeni manj stroškov, saj uporabnik plača le vodenje enega računa in ne dveh. Zato se nekateri samostojni podjetniki odločijo za to možnost, a naletijo na težavo – vse banke tega sploh ne omogočajo.

Razlogi bank za zahtevo po ločenih računih

Banke in hranilnice smo vprašali, ali svojim komitentom, ki so samostojni podjetniki, omogočajo uporabo enega računa v osebne in poslovne namene ter jih prosili za obrazložitev razlogov, če to pri njih ni mogoče.

Iz Deželne banke Slovenije so odgovorili, da banka nima aplikativne podpore, ki bi omogočala vodenje osebno-poslovnih računov.

V Nova KBM pojasnjujejo, da je razlog za to predvsem transparentno poslovanje in navajajo prednosti ločenih računov: zagotavljanje večje zasebnosti uporabnika, enostavnejše ter bolj pregledno poslovanje.

Vmesna rešitev za večjo preglednost: dva računa za ceno enega

Dve banki ponujata vmesno rešitev, kjer samostojni podjetniki uporabljajo en poslovni in en osebni račun, a je vodenje slednjega brezplačno.

Banka Intesa Sanpaolo kot razlog za to odločitev navaja boljše ločevanje poslovnih in osebnih financ, kar komitentu omogoča boljši pregled, nadzor in dostop do bančnih produktov.

Pri UniCredit Banki pa izpostavljajo ohranitev zasebnosti poslovanja na osebnem računu, saj podatek o osebnem računu ni javno objavljen v poslovnem registru Ajpes, FURS-u pa niso razkrite transakcije vezane na osebni del poslovanja.

Katere banke omogočajo uporabo enega računa?

Uporabo enega računa za osebne in poslovne namene omogočajo Addiko Bank, BKS, NLB, kjer opozarjajo, da ga je treba priglasiti v ta namen.

Iz Primorske hranilnice Vipava so odgovorili, da je uporaba enega računa načeloma mogoča, a da nimajo možnosti posredovati podatkov na Ajpes, kar je glavni razlog, da uporabnikom svetujejo uporabo ločenih računov.

Poleg že omenjenih DBS in Nova KBM enotnega računa ne omogočajo še pri Delavski hranilnici, Gorenjski banki, Lonu in SKB.

Kaj izbrati – enega ali dva računa?

Odločitev za en ali dva računa je odvisna od posameznika, pomemben dejavnik pa je poleg stroškov tudi obseg poslovanja – manjši kot je, lažje uporabnik posluje z enim računom.

Naša raziskava ponovno potrjuje, da tisti, ki bi želeli uporabljati le en račun, tega ne morejo storiti pri vseh bankah. Lahko se odločijo za eno od bank, ki ponuja to možnost, ali pa za banko, ki ponuja dva ločena računa, a je vodenje osebnega računa v kombinaciji s poslovnim računom brezplačno.

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju