Dyson zmagal – energijske nalepke za sesalnike ni več!

6. februar 2019

Energija
Dyson zmagal – energijske nalepke za sesalnike ni več!

Eden od največjih izdelovalcev sesalnikov Dyson je uspel s pritožbo na Splošnem sodišču Evropske unije, zaradi česar je sodišče odpravilo veljavnost uredbe Evropske komisije, ki se nanaša na obvezno označevanje sesalnikov z energijsko nalepko. Glavni razlog za Dysonovo uspelo pritožbo je način preizkušanja učinkovitosti sesanja.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Sesalniki v Evropski uniji v prihodnje, torej, ne bodo več opremljeni z energijsko nalepko na izdelku ali embalaži, prav tako energijske nalepke ne bo dovoljeno uporabljati pri oglaševanju in na predstavitvah na spletnih straneh.

Potrošniške organizacije menimo, da je označevanje z energijsko nalepko na splošno pripomoglo k večji učinkovitosti sodobnih sesalnikov, navsezadnje gre za prepoznavno in med potrošniki dobro sprejeto označevanje. Zato nam je žal, da bo celotna skupina izdelkov ostala brez energijske nalepke.

Dysonova pritožba pa je ponovno dokazala, da morajo vrednosti za energijsko nalepko izhajati iz testnih protokolov, ki čimbolj realno ponazarjajo vsakdanjo uporabo izdelka. Potrošniške organizacije preko Evropske potrošniške organizacije BEUC in organizacije ANEC, glasu potrošnikov v standardizaciji, na to opozarjamo že vrsto let, a spremembe se dogajajo (pre)počasi.

Zato upamo, da bo Dysonova pritožba, kakor koli sporna ali nenavadna že je, pospešila razvoj realističnih scenarijev testiranja, ne samo pri sesalnikih, ampak tudi pri drugih energijskih nalepkah.

Spomnimo, da ravno zdaj poteka njihova velika prenova, ki bo med drugim ponovno prinesla "osnovne" energijske razrede od A do G in možnost sprotnega prilagajanja označevanja nadaljnemu razvoju izdelkov.

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju