Državni zbor RS je sprejel nov Zakon o varstvu potrošnikov

30. september 2022

Zakonodaja in postopki
Državni zbor RS je sprejel nov Zakon o varstvu potrošnikov

V četrtek 29. septembra so poslanci v Državnem zboru Republike Slovenije sprejeli nov Zakon o varstvu potrošnikov (ZvPot-1), ki bo nadomestil do zdaj veljavni Zakon o varstvu potrošnikov ter Zakon o varstvu potrošnikov pred nepoštenimi poslovnimi praksami.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Na Zvezi potrošnikov Slovenije smo s svojimi predlogi sodelovali v postopku priprave zakona. Pripombe, ki smo jih podali tako leta 2021 kot tudi v letošnjem letu, so bile večinoma upoštevane.

Žal pa v zakon kljub našim predlogom ni bila vključena možnost, ki jo na določenih mestih predvideva evropska direktiva, in sicer da države članice ohranijo ali uvedejo višji nivo varstva potrošnikov v zvezi z določenimi pravnimi instituti (na primer daljši roki za prodajalčevo odgovornost, odškodninski zahtevki proti tretji osebi v primeru digitalnih storitev ...).

Kar zadeva spremembe, ki jih novi zakon prinaša zaradi usklajevanja z evropskimi direktivami, bo slovenski potrošnik na eni strani izgubil možnost izbire med zahtevki v primeru stvarne napake ali neskladnosti na izdelku, po drugi strani pa se bo iz 6 mesecev na 1 leto podaljšal rok, v katerem se po zakonu domneva, da je napaka na izdelku obstajala že v času dobave. Znotraj tega roka bo torej nosil breme dokazovanja, da napake ni bilo ob nakupu, prodajalec in ne potrošnik.

Pozdravljamo dopolnitev 23. člena ZvPot, ki vsebinsko ostaja enak, vendar pa sedaj izrecno določa, da se nepoštenost pogodbenih pogojev, četudi so ti pisani v jasnem in razumljivem jeziku, lahko presoja tudi v zvezi z opredelitvijo glavnega predmeta pogodbe in v zvezi z ustreznostjo med ceno in plačilom za izmenjano storitev, blago ali digitalno vsebino.

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju