CHF krediti: razsodba Vrhovnega sodišča razkriva problematične vidike bančnih pogodb v škodo potrošnikov

28. november 2023

Krediti
CHF krediti: razsodba Vrhovnega sodišča razkriva problematične vidike bančnih pogodb v škodo potrošnikov

Oktober letošnjega leta je bil zaznamovan s prelomno sodbo Vrhovnega sodišča, ki je ugodilo zahtevku za ničnost kreditne pogodbe v švicarskih frankih. Pomen sodbe se ne kaže le v rešitvi konkretnega primera, temveč tudi v širšem kontekstu predstavlja ključni mejnik v zaščiti potrošnikov, ki so bili oškodovani zaradi neodgovornega kreditiranja bančnega sektorja.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Zakonsko ureditev problematike CHF kreditov je Ustavno sodišče razveljavilo

Spomnimo, februarja lani je Državni zbor Republike Slovenije sprejel Zakon o omejitvi in porazdelitvi valutnega tveganja med kreditodajalci in kreditojemalci kreditov v švicarskih frankih.

Cilj zakona z uvedbo tako imenovane valutne kapice je bila z našega stališča dobra rešitev, saj bi potrošnikom omogočila pošteno odplačilo najetega kredita pod pogoji, ki so jih ob sklenitvi kreditne pogodbe lahko upravičeno pričakovali.

Vendar ga je kasneje Ustavno sodišče z odločbo razveljavilo, kar je pustilo to problematiko še naprej brez rešitve, potrošnike pa v situaciji, kjer so primorani vlagati tožbe na sodiščih, da bi zagovarjali svoje pravice.

Kaj je v zgoraj omenjeni sodbi odločilo Vrhovno sodišče?

V svoji odločitvi je sodišče poudarilo, da banka ni zadostno informirala kreditojemalca o tveganjih, povezanih s sklenitvijo pogodbe in bi morala podrobneje pojasniti specifično naravo valutnega tveganja, kot tudi možne posledice, ki bi lahko prizadele kreditojemalca.

Poleg tega je sodišče ugotovilo, da so bila tveganja nepravično razporejena v korist banke, saj je kreditojemalec prevzel neomejeno valutno tveganje, medtem ko banka zaradi svojih zaprtih deviznih pozicij ni imela izpostavljenosti valutnemu tveganju.

Takšno nepravično porazdelitev tveganj je sodišče ocenilo kot nepošteno prakso, ki je bila izrazito v škodo kreditojemalca.

Sodba Vrhovnega sodišča tako ne le potrjuje problematične vidike tovrstnih pogodb in ravnanja bank v škodo potrošnikov, na katere v Zvezi potrošnikov Slovenije opozarjamo že od izbruha afere s krediti v švicarskih frankih, ampak postavlja tudi jasen okvir v ostalih pravnih bitkah v korist oškodovanih kreditojemalcev.

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju