BPA: zopet na zatožni klopi

23. januar 2014

Nevarne kemikalije
BPA: zopet na zatožni klopi

EFSA, Evropska agencija za varnost hrane (Europen Food Safety Agency) je objavila novo priporočilo za zmanjšanje vnosa BPA - tokrat kar za 10-krat, z 0,05 mg na dan na 0,005 mg na dan.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

EFSA, Evropska agencija za varnost hrane (Europen Food Safety Agency) je objavila novo priporočilo za zmanjšanje vnosa BPA - tokrat kar za 10 krat, iz 0,05 mg na dan na 0,005 mg na dan. To je storila na podlagi obsežnega pregleda znanstvenih raziskav, kot so sporočili iz Agencije, so jih tokrat pod drobnogled vzeli več kot 450, o vplivih BPA na človekovo zdravje. Priporočilo še ni dokončno, a nakazuje na števile pomisleke v zvezi s količino še varnega dnevnega vnosa.

Evropska komisija je že leta 2011 prepovedala uporabo BPA v plastenkah za otroke.

Kaj je Bisfenol A?

BPA ali Bisfenol A je kemikalija, ki jo dodajajo plastičnim materialom in drugim izdelkom široke potrošnje, iz katerih lahko zaide v človeško telo. Uporabljajo jo kot plastifikator. Uvrščena je med t.i. EDC kemikalije (Endocrine Disrupting Chemicals), ki motijo delovanja žlez z notranjim izločanjem, npr. ščitnice, testisev, hipofize ali jajčnikov.

"Težave z zanositvijo, diabetes, debelost, motnje pri razvoju reproduktivnih organov, motnje v delovanju ščitnice, vpliv na delovanje ledvic in jeter, razvoj raka in vpliv na imunski sistem so mogoči učinki kemikalij iz skupine EDC. Potrošniki se lahko z njimi srečujemo praktično vsak dan, prisotne so namreč lahko v kozmetičnih izdelkih kot so zaščitne kreme za sončenje ali zobne kreme."

Ameriški center za kontrolo bolezni (CDC) je leta 2005 potrdil prisotnost BPA v urinu 95 % testiranih ljudi.

Evropske potrošniške organizacije pričakujemo, da bo na podlagi zadnjih priporočil EFSA-e Evropska komisija čim prej izdala zakonodajno prepoved uporabe te nevarne kemikalije..

Kaj lahko storite že sedaj?

Ne čakajte na zakonodajno prepoved. Kadar kupujete plastiko za uporabo v lastnem gospodinjstvu ali živila v plastični embalaži, izberite tista, na katerih je označno, da ne vsebujejo BPA. Priporočilo velja tudi pri nakupu živil v kovinskih konzervah, ki so lahko premazane s premazi z dodanim BPA. Plastenke v katerih ste kupili živilo, po uporabi zavrzite ali uporabite za shranjevanje neživilskih izdelkov.

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju