Banke nekoliko znižale fiksne obrestne mere za stanovanjske kredite

11. junij 2024

Krediti
Banke nekoliko znižale fiksne obrestne mere za stanovanjske kredite

Večina bank je v zadnjih mesecih nekoliko znižala fiksne obrestne mere za stanovanjske kredite. Preverite ponudbo v našem primerjalniku.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Osem bank znižalo fiksne obrestne mere

Banka Sparkasse, Delavska hranilnica, DBS, Gorenjska banka, NLB, NovaKBM, SKB in Unicredit so nekoliko znižale fiksne obrestne mere, DBS pa tudi spremenljivo obrestno mero.

Povprečna fiksna obrestna mera za kredit v višini 80.000 evrov in ročnostjo 20 let trenutno znaša 3,76 odstotka, maja letos pa je bila 3,91 odstotka.

Nekoliko ugodnejši so tudi krediti s spremenljivo obrestno mero in sicer zaradi znižanja euriborja, ki ga banke uporabljajo pri spremenljivi oziroma sestavljeni obrestni meri. 6-mesečni euribor je na dan 6.6.2024 znašal 3,44 odstotka, 3-mesečni euribor pa 3,755 odstotka.

A so trenutno – vsaj v izhodišču – krediti s fiksno obrestno mero bistveno ugodnejši od tistih s spremenljivo obrestno mero. Razlike pri določeni banki med eno in drugo vrsto kredita so lahko 10 in vse do 18 tisoč evrov.

Situacija se lahko spremeni v primeru dodatnih znižanj euriborja, kar bi posledično znižalo mesečne obroke in končni znesek, ki ga plača potrošnik. A v primeru najema dolgoročnega kredita svetujemo izbiro fiksne obrestne mere, ki zagotavlja stabilnost obrokov. Kot rečeno, so ti krediti v izhodišču trenutno tudi bistveno bolj ugodni.

Razlike med bankami manjše

Manjše pa so razlike med bankami, če primerjamo kredite z enako obliko obrestne mere.

Najnižji skupni stroški kredita s fiksno obrestno mero znašajo okoli 33.500 evrov, najvišji pa okoli 36.200 evrov – razlika med najmanj in najbolj ugodno banko znaša okoli 2700 evrov.

Pri kreditih s spremenljivo obrestno mero so razlike večje. Najnižji skupni stroški znašajo okoli 44.200 evrov, najvišji pa okoli 52.200 evrov – razlika je približno 8000 evrov.

Vsekakor se splača ponudbo med bankami primerjati. Obenem opozarjamo, da so na spletnih mestih bank objavljene obrestne lahko z nekaj pogajanja tudi nižje. Primerjajte ponudbo čim več bank in izberite tisto, ki – pri primerjavi kreditov z enakim zneskom in enako ročnostjo – ponuja najnižjo efektivno obrestno mero (EOM) oziroma najnižji znesek, ki ga mora plačati potrošnik. Pozorni bodite na dodatne produkte, ki jih ponujajo banke, običajno v zameno za nekoliko nižjo obrestno mero.

Ti dodatni produkti prinašajo dodatne stroške, ki pa največkrat niso razvidni v povišanju EOM in skupnega zneska kredita. Izjema so na primer stroški vodenja – dražjega - računa, a le, če jih banka upošteva pri izračunu EOM.

Lahko pričakujemo dodatna znižanja obrestnih mer?

Inflacija v EU se približuje cilju okoli dveh odstotkov. ECB je v začetku junija zato prvič po več letih znižala temeljno obrestno mero za 0,25 odstotne točke. Do konca leta je pričakovati dodatna znižanja, kar se bo odrazilo tudi v nižjih obrestnih merah.

Na ZPS bomo obrestne mere za stanovanjske in tudi potrošniške kredite spremljali še naprej.

Primerjalnik obrestnih mer za stanovanjski kredit

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju