Banka Slovenije opozarja na previdnost pri ravnanju s kvalificiranimi potrdili za elektronski podpis

31. avgust 2023

Osebni računi Prevare in zavajajoče prakse
Banka Slovenije opozarja na previdnost pri ravnanju s kvalificiranimi potrdili za elektronski podpis

Zaznali so neustrezne prakse ene izmed kreditnih institucij, zato svetujejo previdno upravljanje z digitalnimi potrdili za elektronski podpis.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Kvalificiranega potrdila za elektronski podpis nikoli nikomur ne posredujte

V Banki Slovenije in na Ministrstvu za digitalno preobrazbo so zaznali neustrezne prakse ene izmed kreditnih inštitucij glede napeljevanja imetnikov kvalificiranih potrdil za elektronski podpis k nevarni, protizakoniti uporabi potrdil. Vsem njihovim imetnikom svetujejo previdno upravljanje.

Zakon o elektronski identifikaciji in storitvah zaupanja (ZEISZ) imetnikom kvalificiranega potrdila za elektronski podpis nalaga njegovo osebno uporabo in skrbno ravnanje, za drugačno uporabo pa je predvidena globa. Uporabniki morajo biti tako posebej pozorni na varno hrambo kvalificiranih potrdil za elektronski podpis, zlasti, da je dostop do elektronskih medijev, na katerih hranijo kvalificirana potrdila za elektronski podpis strogo omejen in da kvalificiranih potrdil za elektronski podpis ne posredujejo drugim osebam.

Opozarjajo tudi na skrbno varovanje zasebnega ključa kvalificiranega potrdila za elektronski podpis.

Uporabnikom svetujejo, da v primeru suma zlorabe zasebnega ključa oziroma njegovega posredovanja nepooblaščenim osebam pripadajoče kvalificirano potrdilo za elektronski podpis nemudoma prekličejo pri njegovem izdajatelju.

Vsak imetnik kvalificiranega potrdila za elektronski podpis ima par ključev, zasebni in javni ključ.

Zasebni ključ omogoča tvorbo:

  • naprednega elektronskega podpisa, če je kvalificirano potrdilo za elektronski podpis shranjeno v shrambi brskalnika ali
  • kvalificiranega elektronskega podpisa, če je kvalificirano potrdilo za elektronski podpis shranjeno na certificirani »pametni« kartici ali »pametnem« ključku.

Kvalificirani elektronski podpis ima enakovreden pravni učinek kot lastnoročni podpis. Zasebni ključ je za vsakega imetnika unikaten, zato posebej opozarjajo na njegovo skrbno varovanje. Javni ključ je ravno tako za vsakega imetnika unikaten, vendar pa je dostopen komurkoli.

Elektronski dokument podpišemo s svojim zasebnim ključem, medtem ko elektronski podpis preverimo z javnim ključem podpisnika. Ključa sta med seboj tako povezana, da elektronski podpis dokumenta, ki smo ga naredili z zasebnim ključem, lahko preverimo samo s pripadajočim javnim ključem. Struktura podatkov, ki povezuje imetnika z njegovim javnim ključem, se imenuje kvalificirano potrdilo za elektronski podpis.

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju