Afera VW: Koliko sploh lahko še zaupamo avtomobilski industriji?

3. maj 2016

Avto in oprema za avto Ekologija in varstvo okolja
Afera VW: Koliko sploh lahko še zaupamo avtomobilski industriji?

Avtomobilsko industrijo še vedno pretresajo neprijetna razkritja. Nedavno je bilo na primer odpoklicanih 650.000 avtomobilov petih vodilnih avtomobilskih znamk, medtem ko je Mitsubishi priznal, da je uporabljal napravo za prirejanje vrednosti izpusta v preteklih 20 letih. Vsi ti primeri opozarjajo na neustrezno zakonodajo in pomanjkanje nadzora.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Potrošniške organizacije v okviru krovne evropske potrošniške organizacije BEUC pričakujemo, da bodo vlade prevzele odgovornost in zahtevale, da tudi avtomobilska industrija spoštuje zakonodajo.

Potrošniške organizacije vztrajamo tudi, da mora Volkswagen prevzeti odgovornost za zavajanje in potrošnikom plačati odškodnino – tako kot v ZDA. Razlike med goljufijo VW v ZDA in Evropi ni, zato zahtevamo enako obravnavo. Pritisk ameriških sodišč in pristojnih organov je privedel do jasnih rezultatov za ameriške potrošnike, medtem ko so evropski potrošniki očitno žrtve pomanjkanja politične volje, poudarjajo na ZPS.

"Napovedane spremembe nadzora in sankcioni­ranja goljufij v avtomobilski industri­ji se žal le počasi prebijajo skozi bruseljske sobane. Stvari sicer gredo stvari v pravo smer, a prizadetim lastnikom Volkswagna to ne pomaga prav veliko, zato si bomo potrošniške organizacije še naprej prizadevale, da bo tudi evropski potrošnik ustrezno obravnavan," poudarja Boštjan Okorn iz Zveze potrošnikov Slovenije in dodaja: "Očitno prihaja tudi do zamude pri vpoklicu vozil z nedovoljeno programsko opremo za prirejanje izpustov, v Slovenijo vgrajeno v nekaj več kot 44 tisoč avtomobilov znamk Audi, Seat, Škoda in Volkswagen. Če bi bilo vse tako, kot so napovedovali pri Volkswagnu, bi morale biti njihove servisne delavnice v spomladanskih dneh polne. A zamude pri vpoklicu njihovih dizelskih vozil z nelegalno opremo za prirejanje izpustov dušikovih oksidov kažejo, da rešitev problema ni tako blizu. Očitno tudi ni tako preprosta, kot so potrošnikom sporočali v dopisih in preko medijev."

Do zamud prihaja tudi drugod po Evropi, do zdaj se je začel zgolj vpoklic zelo nišnega modela Volkswagen Amarok. Prav tako ostaja negotovost in številna vprašanja, med katerimi je zagotovo na prvem mestu, ali bodo popravila spremenila zmogljivost in porabo prizadetih vozil. Nejasna je tudi odgovornost nacionalnih organov. Na ZPS nas zagotovo zanima, ali bodo na primer tožili VW zaradi nepoštene poslovne prakse.

Potrošniške organizacije, članice BEUC, zahtevamo:

  1. Razkritje vseh informacij o testih, ki so jih v zadnjem času dodatno izvedli v posameznih državah, in odkritih neskladij, povezanih z izpusti
  2. Volkswagen naj bolje obvešča lastnike avtomobilov o časovnici za vpoklic prizadetih avtomobilov, ter jih seznani z morebitnimi posledicami glede porabe goriva in izpustov.
  3. Lastniki avtomobilov v Evropi morajo prejeti pošteno nadomestilo za zavajanje o višini izpustov in porabi goriva.
  4. Predlagana sprememba zakonodaje mora biti sprejeta po hitrem postopku, predvsem v delu, ki omogoča Evropski komisiji izvedbo dodatnih pregledov

Monique Goyens, generalna direktorica BEUC zaključuje: "Seznam goljufij in neprimernega poslovnega odnosa avtomobilskih tovarn je vse daljši. Prav neverjetno je, kako se požvižgajo na sprejete predpise in uporabljajo vse mogoče prijeme – od uporabe goljufivih naprav do pretiravanja pri navajanju nizkih vrednosti porabe goriva in zvijač za zmanjšanje vrednosti izpustov dušikovih oksidov. Kršitve avtomobilskih tovarn se neverjetno širijo in jim ni videti konca."

Več o aferi VW -->

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju