Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

11. januar 2021

Od 1. januarja 2021 dalje je Velika Britanija zaradi izstopa iz Evropske unije postala 'tretja država'. Med EU in VB je bil sklenjen sporazum, ki določa pravila glede potovanj in izmenjave blaga in storitev. Sporazum vključuje nekatere ugodnosti za potrošnike, vendar pravice potrošnikov ne bodo na enaki ravni, kot pred izstopom VB. Na kratko predstavljamo glavne spremembe, ki jih je dobro poznati pri sprejemanju odločitev o potovanju v VB ali spletnem nakupu od prodajalcev iz VB.

Potovanje v Veliko Britanijo

  • Prehod čez mejo: za krajša potovanja v VB ni potrebna viza. Do 30. septembra je za prehod meje dovolj osebna izkaznica, kasneje pa bo za prehod potreben potni list.
  • Pravice potnikov so trenutno v VB in EU še naprej enake. Vendar pa lahko v prihodnosti pride do sprememb in posledično do razlik v varstvu potnikov med VB in EU.
  • Potrošniki, ki sklenejo pogodbo o paketnem potovanju s ponudnikom iz VB, ki svojih dejavnosti ne usmerja v državo potrošnika – če npr. domena spletne strani nima končnice te države ali cene niso navedene v valuti te države – ne bodo varovani z zakonodajo EU, če pride do težav (na primer stečaj ponudnika hotelske nastanitve). Zato bo morda potrebno skleniti dodatno turistično zavarovanje.
  • Za vožnjo v VB ni potrebno mednarodno vozniško dovoljenje.
  • Za kratkokrajna potovanja bo še vedno veljavna Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja.
  • Mobilni operaterji se lahko prosto odločajo, ali bodo svojim uporabnikom zaračunavali stroške gostovanja v tujini za klice, sms-e in prenos mobilnih podatkov. Ker se pravila EU o gostovanju (roaming) v VB ne bodo več uporabljala, je zato pred potovanjem dobro preveriti pogoje gostovanja pri svojem operaterju.
  • Pri povratku iz VB v EU ne bo dovoljeno s seboj prinesti mesnih ali mlečnih izdelkov. Omejena je tudi dovoljena količina alkohola in tobačnih izdelkov. Poleg tega bo morda treba plačati carino na izdelke višje vrednosti (nad 300 eur pri potovanju z avtom/vlakom, nad 430 eur pri potovanju z letalom/trajektom)

Spletno nakupovanje pri prodajalcih iz Velike Britanije

Do 1. julija 2021 bodo potrošniki morali plačati DDV pri naročilih z vrednostjo nad 22 EUR (v vrednost se šteje tudi poštnina), od tega datuma dalje pa pri vseh nakupih, ne glede na vrednost. Prav tako bodo morali plačati carino, če bodo kupili izdelek, ki ni proizveden v VB in gre za vrednost nad 150 EUR (na primer nakup ure, proizvedene na Kitajskem, od spletnega prodajalca iz VB).

Če prodajalec iz VB ne usmerja dejavnosti v določeno državo članico EU – na primer spletna domena nima končnice te države, angleščina je edini jezik, cene pa niso označene v valuti posamezne države – morajo potrošniki v splošnih pogojih poslovanja prodajalca preveriti, katere potrošniške pravice jim pripadajo in katera sodišča so pristojna za reševanje sporov (VB ali EU).

Od Brexita dalje se vsi spori, pri katerih se uporablja pravo VB, rešujejo pred sodišči v VB, v odsotnosti morebitnega drugačnega dogovora o sodni pristojnosti. Pred Brexitom je potrošnik lahko pravice vedno uveljavljal pred sodiščem v državi svojega prebivališča.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA