Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Trgovina
Trgovina
22. november 2019

Črni petek je postal le še en dan v letu, ko želijo prodajalci prepričati kupce, da bodo ravno na ta dan za želeni izdelek plačali najmanj. Ni pa nujno, da je tako. Že lani se je petek raztegnil preko celega konca tedna, pa še v ponedeljek so nekateri trgovci obdržali `petkove´ popuste. Nato je bil kakšen teden mir, nakar so sledili Miklavževi, božični in na koncu še novoletni popusti, da bi januarja uživali na razprodajah. Letos pa se je vse skupaj očitno začelo mesec dni prej, kajti že od začetka novembra nas trgovci bombardirajo z `mesecem norih cen´.

Ideja, da lahko kupec en dan v letu kupi nekaj poceni, česar si po polni ceni sploh ne bi mogel privoščiti, se je že davno izrodila. Trgovci so nas razvadili, da ničesar več nočemo kupiti brez konkretnih popustov in ker te nudijo preko celega leta, je jasno, da do konca novembra ne ostane več veliko možnosti za še dodatne pocenitve. Zato vam ni treba na vrat in na nos kupiti želenega ravno na črni petek, kajti nekatere izdelke lahko ceneje ali po enaki ceni kupite tudi ob drugih priložnostih.

Cene televizorjev najnižje ravno konec leta
Gibanje cen televizorjev je dokaj predvidljivo, črni petek pa primeren čas nakupa. Večina novih modelov pride v trgovino do poletja, od takrat na začetku dokaj visoko postavljene cene počasi kopnijo. Do konca novembra so že skoraj na dnu, zato veliko trgovcev izkoristi ta dan za najvišje možne popuste v upanju, da bodo razprodali zalogo. Če je ne in izdelki ostanejo, potem je zelo velika verjetnost, da bo nizka cena veljavna še vsaj do novega leta, zadnje primerke bodo (še ceneje) prodajali tudi v januarju. Ni pa televizor nekaj, kar bi kupili na vrat in na nos, saj boste z njim preživljali nekaj naslednjih let. Velja dobro premisliti, kateri je za vas najboljši, pri tem pa vam lahko veliko pomaga naš primerjalni test televizorjev. Ko najdete primeren model ali modele, pa nekaj časa pred črnim petkom spremljate cene, da se prepričate, koliko cenejši bo na ta dan.

Ne najboljši čas za kupovanje računalnikov
Ponudba prenosnih, namiznih in tabličnih računalnikov ni ravno zavidljiva, še največ je cenejših in manj zmogljivih modelov, zanje pa ne moremo pričakovati večjih popustov, saj so cene že v osnovi nizke. Pričakujemo, da bodo trgovci ponudili popuste na nekatere prenosnike in tablice. Tudi računalniki niso nekaj, kar kupujemo kar tako, prej dobro premislite, kaj potrebujete. Potem pa lahko počakate do črnega petka v upanju, da bo tisti dan izbrani model cenejši. Sicer pa v tujini velja, da so cene prenosnikov vedno najbolj ugodne na spletnih straneh izdelovalcev. Če ti naročeno pošiljajo v Slovenijo in vas ne moti prenosnik kupiti v tujini, čeprav nima šumnikov na tipkah, vprašljiva pa je tudi garancija, potem so ugodnejši od trgovcev. Več o prenosnikih lahko preberete na naši spletni strani.

Kakovostne slušalke ali zvočniki kot darilo
Ker zvočniki in slušalke niso pretirano drage, ovire za nakup hitro padejo, če nas trgovec prepriča z velikanskim popustom. Pri odločitvi si lahko pomagate z našim testom zvočnikov ali slušalk , kjer je lepo videti, da so najbolje ocenjeni tudi običajno malce dražji od povprečja. Razliko pa lahko omili črni petek, ki je idealni čas za kupovanje tovrstnih izdelkov, pa čeprav bodo popusti tudi kasneje še nekaj časa enaki, saj trgovci dobro vedo, da so primerni tudi kot božično ali novoletno darilo. Predvsem se splača preverjati cene nekoliko dražjih izdelkov, kot so Applove brezžične slušalke AirPods, Huaweijeve FreeBuds 3 in tudi v našem testu dobro ocenjene Sonyjeve slušalke WH-1000XM3 z aktivnim dušenjem hrupa ali plejade modelov prenosnih zvočnikov UltimateEars, JBL in Marshall.

Nobenih resnih pocenitev pametnih telefonov
Slovenski trg pametnih telefonov urejajo operaterji s subvencionirano ponudbo naprav, zato na črni petek resne pocenitve premijskih modelov ni pričakovati. Sicer pa je ponudba pametnih telefonov pri nas vsako leto manj pestra in zanimiva in kadar želimo najti dober telefon za solidno ceno, ga moramo iskati v tujih spletnih trgovinah ali spletnih straneh izdelovalcev. Zanje pa je črni petek pomemben dan, zatorej pričakovanje, da bodo cene morda celo `noro´ dobre, ni brez osnove. Še posebej to velja za naprave, ki se drugače morda ne prodajajo najbolje. Kako so se pametni telefoni izkazali na primerjalnem testu, najdete v našem primerjalniku pametnih telefonov, v katerem so tudi takšni, ki jih sicer na našem trgu ni. Če sodite med manjšino uporabnikov, ki ne kupuje telefonov od operaterjev, hkrati pa hočete imeti najbolj kakovostne, potem se vam splača na ta dan preveriti tudi cene premijskih modelov v tujih spletnih trgovinah. Pa tudi za Iphone bodo marsikje (najbrž ne pri nas) zahtevali vsaj simbolično manj denarja.

Športne in pametne ure ves čas s popusti
Športne ure in pametne ure ter zapestnice bodo na črni petek še za kakšen odstotek več cenejše, trgovci sicer zanje ves čas nudijo manjše ali večje popuste. To predvsem velja za športne ure, pametne ure (predvsem Samsungove in Huaweijeve) pa občasno dobite skupaj celo z nakupom telefona. Morda bo v času največje norije za kratek čas, a zagotovo ne za visok odstotek padla tudi cena za Applovo pametno uro.

Drugače pa je s športnimi urami Garmin in Suunto. Popusti zanje so na voljo tako rekoč od dneva, ko pridejo v trgovine, potem pa je odvisno samo še, kako odstotki rastejo in ni nujno, da je najvišje znižanje ravno na črni petek. Če je še nimate ali bi jo radi poklonili, potem se splača preveriti ponudbo na tisti dan z vedenjem, da se bodo ugodne cene nadaljevale tudi v decembru, zelo verjetno pa tudi v januarju. Pred nakupom vsekakor preverite primerjalnik športnih in pametnih ur.

 

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA