Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Trgovina
Trgovina
13. julij 2021

Doma smo stehtali nekaj živil in razočarani ugotovili več odstopanj: na primer le 470 gramov moke v 500-gramskem pakiranju, le 235 gramov masla v 250-gramskem zavitku. Kdo in kako nadzira neto količino predpakiranih izdelkov in kam se lahko pritožimo?

Odgovor ZPS

Nazivno količino (neto masa živila) v predpakiranih izdelkih ureja Pravilnik o količinah predpakiranih izdelkov, nadzor pa izvaja Urad RS za meroslovje, kamor se lahko pritožite in zahtevate uradni nadzor (Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate., za: Sektor za meroslovni nadzor).

Za točnost navedbe nazivne količine je odgovoren proizvajalec, ki da izdelek v promet (prodajo). Pravilnik določa tudi način, kako mora proizvajalec ali pa tisti, ki živilo pakira, to nadzirati.

Zahteve pravilnika morajo biti izpolnjene za celotno serijo izdelkov (na primer za dnevno količino pakiranih izdelkov), medtem ko posamezni izdelki lahko odstopajo od nazivne količine.

To pomeni, da mora biti povprečna vrednost količin vseh izdelkov v seriji večja ali enaka nazivni količini. Število izdelkov, ki lahko odstopajo od navedene količine, pa ne sme presegati 2,5 odstotka.

Izdelek, ki smo ga kupili, je torej lahko težji ali lažji od nazivne količine. Pomembno pa je tudi vedeti, da gospodinjske tehtnice niso overjene niti overljive po zakonsko določenih merilih. Domače meritve so lahko le navidezno neskladne, in sicer zaradi neskladnosti tehtnice same.

Avtorica: Marjana Peterman

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA