Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Stvarna napaka
Stvarna napaka
22. februar 2018

Slaba novica za potrošnike: na Odboru Evropskega parlamenta za notranji trg in varstvo potrošnikov (IMCO) so izglasovali predlog po katerem se bo raven zaščite potrošnikov v nekaterih državah EU – vključno s Slovenijo – znižala.

Po  novi ureditvi potrošniki v Sloveniji ne bodo imeli več možnosti svobodne izbire med jamčevalnimi zahtevki. Potrošniške organizacije odločno nasprotujemo predlogu Direktive, s katerim ožijo obstoječe pravice potrošnikov. Pri neskladnosti s pogodbo je prodajalec tisti, ki krši obveznosti, dogovorjene s pogodbo, zato bi moral imeti potrošnik pravico sam izbrati način, kako bo prodajalec to kršitev odpravil.

favicon Preberite tudi - Stvarna napaka: bo Evropski parlament znižal raven pravic potrošnikov?

Izglasovan je bil tudi dvoletni jamčevalni rok za napake na izdelku. Po mnenju potrošniških organizacij je glede na razmere na trgu potrošniškega blaga ta omejitev jamčevalnega roka na največ dve leti v marsikaterem primeru prekratka, še posebno v luči načrtovane zastarelosti blaga (planned obsolence). Velik del blaga je narejen na način, da pride do okvar ravno po preteku dveh let, v tem primeru pa potrošniki ostanejo brez kakršnegakoli varstva. Zato bi moral predlog upoštevati predvideno daljšo življenjsko dobo nekaterih izdelkov.

Izglasovali so tudi, da je dokazno breme prodajalca, da napaka ni obstajala že v času izročitve, omejeno na 1 leto, medtem ko se potrošniške organizacije zavzemamo, da bi moral biti ta rok 2 leti, kar je bil tudi predlog Evropske komisije. Monique Goyens, generalna direktorica evropske potrošniške organizacije BEUC: "To glasovanje je izgubljena priložnost in veliko razočaranje. Kako naj potrošniki razumejo, da jim EU odvzema nekatere izmed že pridobljenih pravic, namesto, da bi jim zagotovila še višjo raven zaščite? Na potezi so države članice: v primeru, da je raven pravic potrošnikov po novem manjša, naj zavrnejo danes izglasovani predlog."

Na odboru so ignorirali tudi pozive nekaterih evropskih poslancev naj zagotovijo višjo raven zaščite potrošnikov in izenačijo jamčevalni rok s pričakovano življenjsko dobo izdelkov.

Izglasovani predlog tako manjša raven pravic potrošnikov v Sloveniji in tudi v mnogih drugih državah EU, v najboljšem primeru pa ohranja status quo in pomeni zamujeno priložnost za večjo zaščito potrošnikov, saj ni v skladu s smernicami trajnostne potrošnje in zaščite pred načrtovano zastarelostjo blaga.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA