Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Stvarna napaka
Stvarna napaka
18. junij 2021

V praksi potrošniki in tudi trgovci, ko pride do težave z delovanjem izdelkov, ne ločujejo med stvarno napako in garancijo, temveč uporabljajo kar besedo 'reklamacija'. Vendar reklamacija ni zakonski pojem, zato v izogib zmedi ali gre za uveljavljanje stvarne napake ali garancije predlagamo, da se mu izogibate.

Katere so bistvene značilnosti in razlike med pravicami iz naslova stvarne napake in pravicami iz naslova obvezne garancije?

1. Garancija je obvezna le pri nekaterih vrstah izdelkov (večinoma gre za tehnične izdelke, določene v pravilniku), odgovornost za stvarno napako pa velja pri vseh izdelkih.

2. Pravice iz stvarne napake potrošnik uveljavlja izključno pri prodajalcu, garancijsko popravilo iz naslova obvezne garancije pa tudi pri proizvajalcu in pooblaščenem servisu.

3. Minimalna garancijska doba pri obvezni garanciji je 1 leto, jamčevalno obdobje pri stvarni napaki pa je 2 leti.

4. Vrstni red uveljavljanja zahtevkov je pri garancijskem zahtevku določen z zakonom, pri uveljavljanju stvarne napake pa je izbira zahtevka na strani potrošnika.

5. O stvarni napaki mora potrošnik obvestiti prodajalca najkasneje v 2 mesecih, odkar je napako odkril. Pri garanciji pa kadarkoli znotraj garancijskega obdobja.

Ali ste vedeli?

Po Zakonu o varstvu potrošnikov lahko potrošnik uveljavlja pravice tudi proti izvajalcu storitve, če je bila storitev opravljena nepravilno. Pri tem se smiselno uporabljajo določbe o stvarni napaki.

Podrobneje o značilnostih stvarne napake in garancije v prispevku na spletni strani Vem več.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA