Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Stanovanje, upravljanje

Živim v večstanovanjski stavbi. Vplačujemo v rezervni sklad, sredstva upravlja upravnik. Pred leti smo na podlagi načrta vzdrževanja precej povišali zneske mesečnih vplačil, upoštevajoč ocenjeno vrednost bodoče investicije.

Tako se je (oz. se še bo) v rezervnem skladu nabralo precej denarja. Ali je res, da bi lastniki lahko določili sopodpisnika upravniku glede izplačil iz rezervnega sklada?

Odgovor ZPS

Na podlagi tretjega odstavka 43. člena Stanovanjskega zakona (v nadaljevanju SZ-1) lahko etažni lastniki sklenejo, da upravnik izplačila iz rezervnega sklada izvaja le ob potrditvi enega izmed etažnih lastnikov.

Poleg izbranega etažnega lastnika lahko izmed etažnih lastnikov določijo tudi njegovega namestnika. Oba določijo s sklepom. Določitev etažnega lastnika iz tretjega odstavka 43. člena SZ-1 spada med posle rednega upravljanja večstanovanjske stavbe (prvi odstavek 25.a člena), za katere je potrebno soglasje solastnikov (etažnih lastnikov), ki imajo več kot polovico solastniških deležev glede na večstanovanjsko stavbo.

Veljavno sprejeti sklep upravnik v 15 dneh predloži banki, pri kateri je odprt fiduciarni račun za sredstva rezervnega sklada večstanovanjske stavbe (tretji odstavek 43. člena SZ-1).

V nasprotnem primeru stori prekršek, za katerega je predpisana globa od 5000 do 125.000 evrov (prvi odstavek 171. člena SZ-1). Prekrškovni organ je stanovanjska inšpekcija.

Avtorica: Jana Turk

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več