Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Stanovanje, upravljanje

Kot etažna lastnica v večstanovanjskem objektu ne soglašam z načrtom vzdrževanja, saj menim, da predvidena dela ne bodo rešila težav. To sem povedala tudi upravniku, ki pa me je napotil na postopek preveritve ustreznosti načrta. Za kakšen postopek gre?

Na podlagi 26. člena Stanovanjskega zakona (SZ-1) sprejmejo etažni lastniki za zagotavljanje vzdrževanja večstanovanjske stavbe načrt vzdrževanja za časovno obdobje najmanj enega in največ petih let. Načrt vzdrževanja pripravi upravnik, etažni lastniki pa določijo vzdrževalna dela, ki se bodo opravila, in način zagotavljanja denarnih sredstev z vplačili v rezervni sklad. Odločanje o načrtu vzdrževanja se šteje za posel rednega upravljanja.

Če kateri koli etažni lastnik meni, da načrt vzdrževanja ne zagotavlja ohranjanja pogojev za bivanje v posameznem delu ali osnovnega namena večstanovanjske stavbe kot celote, lahko predlaga, da sodišče v nepravdnem postopku naloži preveritev ustreznosti načrta vzdrževanja izvedencu. Če etažnemu lastniku uspe s predlogom v nepravdnem postopku, gredo stroški za izvedenca v breme stroškov upravljanja (4. odstavek 26. člena SZ-1).

Avtorica: Jana Turk

favicon Preberite več: Odločanje etažnih lastnikov v večstanovanjskih stavbah

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA