Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Splet, katalogi, prodaja na domu

Belgijski kolegi so opravili 64 nakupov v kitajskih spletnih trgovinah. Brez težav ni šlo, da takšno nakupovanje ne bo povzročalo slabe volje, pa je dobro, da upoštevate nekatera priporočila.

Nakupovali so v štirih spletnih trgovinah Banggood, DealExtreme, MiniInTheBox, TinyDeal in na dveh spletnih tržnicah: AliExpress in Wish.

Po podatkih Statističnega urada je od aprila 2017 do marca 2018 opravilo spletni nakup 51 % Slovenk in Slovencev, starih 16–74 let. Od teh jih je 31% nakupe opravilo tudi pri spletnih trgovcih izven EU. Vir.

1. Nižja kakovost
Bluetooth zvočnih slabe izdelave s priročnikom za uporabo v mešanici Poljščine, Francoščine in Angleščine. Športna ura, ki je korake preštela popolnoma drugače kot ura, kupljena v Evropi. Elektronska varuška, ki ne deluje in armaturna kamera, ki posname zelo slabe posnetke. Pri slednji se je trgovec iz tržnice AliExpress sicer odzval na reklamacijo in zaprosil za posnetek, ko pa so mu ga poslali, ni več odgovarjal na e-pošto.

2. Izdelek nima pričakovanih lastnosti / Pravica do odstopa od pogodbe
Kitajski spletni trgovci pogosto ne omogočajo roka 14 dni za odstop od pogodbe, ki je za evropske spletne trgovce obvezen. Spletni trgovec Banggood omogoča 7 dnevni rok, AliExpress trdi, da ni vzroka za vračilo izdelka, "…če trgovec lahko dokaže, da je izdelek pričakovane kvalitete". Trgovec DealExtreme omogoča kupcem 90 dni, v katerih si lahko premislijo o nakupu.

Pravico do odstopa od pogodbe pa ne omejujejo le (nekateri) ponudniki, ampak tudi – visoki poštni stroški vračanja izdelkov. DealExtreme bo tako povrnil le stroške vračila v višini 35% od vrednosti kupljenega izdelka. Banggood pa le v primeru, da jih je kupec obvestil v roku 7 dni in šele, ko bo vrnjen izdelek prispel nazaj v spletno trgovino.

favicon Preberite tudi - Nakupovanje prek spleta: pravica do odstopa od pogodbe v praksi 

3. Dolgi dostavni roki
Povprečni rok dostave je bil 24 dni, najdaljši 60 dni (DealExtreme) in najkrajši 9 dni (Wish).

4. Izdelek ni bil dostavljen
Izmed 64 naročenih izdelkov, dva nista nikoli prispela (Wish + Tinydeal). Medtem, ko je Wish brez težav povrnil kupnino, so pri Tinydeal-u odgovorili, da je krivda na strani kupca, ker je izbral `ne registrirano pošto´ (non registered post). Kupnino za nedostavljen izdelek spletni trgovec Tynideal ni nikoli povrnil. Takšen način dostave je bil sicer izbran tudi pri drugih nakupih na Tinydeal-u, ki so bili dostavljeni.

Ko so danski kolegi o izkušnjah z nakupovanjem pri kitajskih spletnih trgovcih spraševali svoje člane, pa jih je kar desetina poročala, da naročenih izdelkov nikoli niso prejeli.

5. Nevaren izdelek
Nekateri izdelki nosijo oznako CE, ki pa v nasprotju s predpisi pomeni `Kitajski izvoz (China Export)´.

A pozor: oznaka CE, še ni zagotovilo, da je izdelek varen. Več kot polovica v letu 2018 odpoklicanih nevarnih izdelkov je bila iz Kitajske. Mnogi izmed teh so bili označeni s CE.

6. Ponaredek
Ne kupujte ponaredkov. Poleg stroškov kupnine ste lahko še ob 250€, ki vam jih bo zaračunala carinska pošta za uničenje izdelka.

7. Dodatni stroški
Davek na dodano vrednost v višini 22% za naročila (skupaj s poštnino) v vrednosti več kot 22€. Carina (in ddv) za naročila viišja od 150€.

Od leta 2021 naj bi ddv obračunali za vsa naročila, ne glede na njihovo vrednost.

8. Brez garancije
Wish je obvestil kupca, da ne ponujajo garancije za izdelke, potem, ko je po mesecu dni počil zaslon na dotik pri tabličnem računalniku.

Sicer kitajski trgovci ponujajo garancijo v različnih rokih – od enega meseca do enega leta, garancija pa začne teči navadno z dnevom nakupa ali dnevom, ko izdelek odpošljejo.

  • AliExpress: 1 leto garancije na tablice in pametne telefone. Za ostale izdelke je odvisno od trgovca.
  • DealExtreme: 1 leto.
  • Banggood: 6 mesecev.
  • MiniInTheBox: odvisno od izdelka - 3 mesece za tablice in pametne telefone, za ostale izdelke 1 mesec.

9. Na sodišče…v Hong Kong

Za reševanje sporov so pristojna sodišča na Daljnem vzhodu.

ZPS svetuje

  • Opravljajte nakupe, ki skupaj s poštnino ne presegajo 22€.
  • Preverite ocene uporabnikov.
  • Ne kupujte ponaredkov.
  • Previdno pri nakupih izdelkov, ki so lahko nevarni. V to skupino spadajo kozmetika, igrače in elektronika.
  • Plačajte s kreditno kartico.
  • Na spletnih tržnicah reklamacijo najprej skušajte rešiti neposredno s prodajalcem.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA