Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Osebni podatki
Osebni podatki
26. november 2020

Pred dvema letoma, 27. novembra 2018, smo skupaj s šestimi sorodnimi potrošniškimi organizacijami vložili pritožbe proti Googlu zaradi nezakonitega sledenja lokaciji uporabnikov Googlovega operacijskega sistema Android. Pritožbe so temeljile na raziskavi norveške potrošniške organizacije Forbrukerrådet, ki je pokazala, da je Google svoje uporabnike preslepil v to, da so mu nevede predali svoje osebne podatke, brez da bi vedeli, kako in za katere namene jih Google uporablja. Sporni sta zlasti funkciji ‘Location history’ in ‘Web & App activity’, ki sta integrirani v vse Googlove račune ter uporaba t.i. ‘dark patterns’ – zavajajočih vzorcev, ki uporabnika nevede usmerjajo k izbiri nastavitev, ki so v največjo korist Googla.

Za kaj je to pomembno
Podatki o lokaciji lahko razkrijejo veliko o zasebnem življenju posameznikov, na primer o njihovi veroizpovedi (obisk verskih ustanov), političnih prepričanjih (udeležba na protestih) in zdravstvenem stanju (obisk ustanove za zdravljenje raka). Te podatke se lahko nato uporabi za številne namene, kot je usmerjeno oglaševanje in individualizacija ponudb in storitev za posamezne potrošnike. Podatki o lokaciji se lahko tudi kombinirajo z drugimi osebnimi podatki, kot so zgodovina spletnega brskanja, osebne nastavitve, aktivnost na družbenih medijih in zgodovina spletnih nakupov, ki vsi skupaj omogočajo izdelavo izredno natančnega in celovitega profila posameznika.

Kaj se je do sedaj zgodilo
Čeprav smo pritožbe pri nadzornih organih posameznih držav vložili že pred dvema letoma, je preteklo 9 mesecev, preden je bil irski nadzorni organ za varstvo osebnih podatkov (DPC) imenovan kot vodilni organ za vodenje postopkov proti Googlu. Še nadaljnjega pol leta je trajalo, preden je DPC uvedel uradno preiskavo proti Googlu , obenem pa s tem sprožil številna vprašanja o vplivu te preiskave na odločanje o vloženih pritožbah. Poleg samega podaljšanja časa za sprejem odločitve o pritožbah, je tak pristop vprašljiv tudi z vidika vzporednega poteka dveh navidezno povezanih postopkov, pri čemer smo potrošniške organizacije del enega (ki temelji na vloženih pritožbah), ne pa tudi drugega postopka (uradna preiskava po uradni dolžnosti, ki jo je uvedel DPC).

Ne gre za osamljen primer
Podobni primeri zoper Googlove prakse sledenja lokaciji potekajo tudi v Združenih državah Amerike in v Avstraliji. Francoska potrošniška organizacija UFC-Que Choisir, ki je, tako kot ZPS, članica Evropske potrošniške organizacije BEUC, pa je junija lani vložila kolektivno tožbo proti Googlu. Vendar Google ves ta čas nemoteno nadaljuje z zbiranjem osebnih podatkov več milijard posameznikov, zoper njega pa ni ukrepal še noben nadzorni organ.

Kaj sledi
Dve leti po vložitvi pritožb odločitve še vedno ni na vidiku in ni jasno, kdaj bi lahko bila sprejeta. Po stališču irskega DPC bodo izsledki njihove preiskave po uradni dolžnosti (kdaj se bo končala, ni znano) pomembno vplivali na odločitev o vloženih pritožbah potrošniških organizacij. Vse to sproža številna vprašanja o učinkovitosti nadzora nad Splošno uredbo o varstvu podatkov. Obenem pa izpostavlja potrebo po naslovitvi širše problematike komercialnega nadzora podjetij in nujnosti vzpostavitve poštenega digitalnega okolja, v katerem lahko potrošniki uporabljajo digitalne produkte in storitve brez, da bi morali žrtvovati svojo zasebnost in pravice ter biti podvrženi nedopustnim vplivom in diskriminaciji.

Podrobnejše informacije o dosedanjem poteku postopkov proti Googlu je zbrala Evropska potrošniška organizacija BEUC v svojem poročilu (v angleščini).

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več