Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Mobilniki, TV, splet

Pred sklenitvijo pogodbe z operaterjem sem na spletni strani preveril ponudbo, iz katere je bilo razvidno, da so v paket vključeni tudi neomejeni klici znotraj EU. Zame je bilo to pomembno, saj večkrat kličem v tujino. Ko sem prejel račun, pa sem ugotovil, da ti klici še zdaleč niso bili brezplačni, temveč so se obračunavali posebej. Operater je moj ugovor zavrnil in zneska na računu ne želi znižati, saj naj bi bilo vse v skladu z naročniško pogodbo in s cenikom operaterja.

Operaterji pri oglaševanju včasih uporabljajo dvoumne izraze, zaradi katerih lahko potrošniki nepravilno razumejo vsebino mobilnega paketa. Če imate v svojem paketu neomejeno količino klicev znotraj Slovenije, bo enako veljalo, kadar gostujete pri tujem operaterju iz EU – torej, kadar kličete iz druge države EU v Slovenijo ali v eno od držav EU (enako velja tudi za Islandijo, Lihtenštajn in Norveško). Kadar pa ste v Sloveniji v omrežju svojega operaterja in kličete v tujino, se klici obračunavajo skladno s cenikom posameznega operaterja.

Od 15. maja letos sicer veljajo nova pravila, da za minuto klica iz omrežja domačega operaterja v eno od omrežij v drugih državah EU ne smete plačati več kot 19 centov (23,18 centa z DDV), za poslano sporočilo pa ne več kot 6 centov (7,32 centa z DDV). Ob tem nekateri operaterji ponujajo opcije, v katere je vključena določena količina klicev oziroma poslanih sporočil v tujino. Vsekakor je treba pred sklenitvijo pogodbe natančno preveriti vsebino mobilnega paketa. Če menite, da je operater pri oglaševanju paketa zavajal, lahko podate prijavo na Tržni inšpektorat RS.

Avtor: Matjaž Jakin

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA