Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Garancija
Garancija
14. februar 2018

"Kupila sem nov avto, za katerega mi je prodajalec zagotovil petletno garancijo. Po treh letih so se začele pojavljati težave z elektronskim sistemom avtomobila, ki nikakor niso posledica normalne uporabe avtomobila, zato sem uveljavljala garancijsko popravilo. Prodajalec je napako priznal, zato sem avtomobil oddala v popravilo na njihov servis. Ob prevzemu so mi na moje presenečenje izročili račun, po katerem sem morala precejšen del stroškov popravila plačati sama. Vedno sem bila prepričana, da so garancijska popravila brezplačna. Ali mi je prodajalec upravičeno izdal račun?"

Odgovor je odvisen od tega, za kakšno garancijo je šlo, saj je po zakonu o varstvu potrošnikov garancija obvezna le za obdobje enega leta od izročitve blaga. V tem času mora biti popravilo za potrošnika brezplačno, medtem ko je pri podaljšanih oziroma prostovoljnih garancijah treba temeljito pogledati garancijske pogoje dajalca garancije.

Pogoji lahko sicer določajo daljše obdobje, v katerem je garancijsko popravilo brezplačno (na primer določilo, da se obvezna garancija iz zakona o varstvu potrošnikov podaljša na dve leti ipd.), vendar je to odločitev dajalca garancije, ki sam postavlja garancijske pogoje in ima možnost določiti tudi, da se po poteku obvezne garancije stroški popravila delijo med kupca in garanta.

Vrste blaga, za katere velja zakonsko obvezna minimalna enoletna garancijska doba, najdete v pravilniku o blagu, za katero se izda garancija za brezhibno delovanje.

Avtor: Matjaž Jakin

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA