Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Garancija
Garancija
22. junij 2017

"Kupil sem nov telefon Samsung Galaxy Note 3, ki je še v garanciji, vendar pa imam z njim obilo težav, saj se kvari. Na servisu so mi že zamenjali matično ploščo in garancijo podaljšali še za leto dni. Ampak težave so se ponovile, zato sem telefon še drugič odnesel na pooblaščeni servis, kjer pa jim ga v zakonskem roku 45 dni ni uspelo popraviti. Kaj lahko storim?"

Potrošniku smo svetovali, naj prodajalcu skladno z določilom 21. b člena Zakona o varstvu potrošnikov pošlje zahtevo za zamenjavo telefona z novim enakim in brezhibnim, kar je potrošnik tudi storil. Kmalu za tem pa so ga iz servisa obvestili, da ima na izbiro dve možnosti: popravilo aparata ali pa vračilo v stanju, kakršen je bil pred popravilom. Potrošnik je popravilo odklonil, a je še isti večer dobil obvestilo, da je telefon popravljen in da ga lahko prevzame.

Opažamo, da predvsem pri reklamacijah za telefone in računalnike, še posebej tablične, vse pogosteje prihaja do kršitev potrošniške zakonodaje. Podjetju smo pisali in zahtevali, naj upoštevajo določilo 21. b člena ZVPot, ki določa: "Če blago, za katero je izdaja garancije obvezna, ne deluje brezhibno ali nima lastnosti, navedenih v garancijskem listu ali oglaševalskem sporočilu, lahko potrošnik najprej zahteva odpravo napak. Če napake niso odpravljene v skupnem roku 45 dni od dneva, ko je proizvajalec, prodajalec ali pooblaščeni servis od potrošnika prejel zahtevo za odpravo napak, mora proizvajalec potrošniku brezplačno zamenjati blago z enakim, novim in brezhibnim blagom."

Podjetje je na podlagi naše zahteve potrošniku izročilo nov telefonski aparat.

Avtorica: Tea Žnidaršič

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA