Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Garancija
Garancija
29. oktober 2020

Avto, ki ni več v obvezni garanciji, sem dal v popravilo na pooblaščen servis. Servis je imel težave s pridobivanjem enega od rezervnih delov, danes pa so mi sporočili, da tega rezervnega dela ni več na zalogi. Moje vozilo je staro malo manj kot 10 let. Kot mi je znano, morajo za avtomobile zagotavljati nadomestne dele 10 let od njihove proizvodnje.

Po veljavni zakonodaji (20. člen Zakona o varstvu potrošnikov) mora proizvajalec za vse izdelke, za katere je dana obvezna garancija, zagotavljati proti plačilu popravilo, vzdrževanje, nadomestne dele in priklopne aparate vsaj še tri leta po poteku garancijskega roka. Ko potečejo tri leta od takrat, ko je izdelku potekla obvezna garancija, proizvajalec navedenih obveznosti nima več.

Svetujemo vam, da pri uvozniku oziroma zastopniku proizvajalca preverite, kakšne pogoje je v zvezi s tem postavil proizvajalec. Proizvajalec namreč lahko v skladu s svojimi pravili poslovanja potrošnikom nudi več, kot določa zakonodaja.

Avtorica: Tea Žnidaršič

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več