ZPS testi hrane: kdor več ve, lahko prihrani do 1400 evrov na leto

8. september 2022

Cene in stroški Trgovine in nakupovanje
ZPS testi hrane: kdor več ve, lahko prihrani do 1400 evrov na leto

Analizirali smo rezultate petih prehranskih testov, ki smo jih izvedli v zadnjih dveh letih in ugotovili, da lahko ob informiranemu nakupu petih osnovnih živil (riž, tunina, maslo, jajca, jogurt) 4-članska družina prihrani več kot 1400 evrov na leto. V okviru kampanje ZPS svetuje, potrošnik privarčuje, za vas odklepamo povzetek rezultatov omenjenih testov in razkrivamo izdelke, ki so kakovostni in obenem na voljo po ugodni ceni. Cene izdelkov smo preverili na novo. Najdete jih v nadaljevanju.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

V času, ko cene hrane iz meseca v mesec naraščajo, mnogi pogosteje posegajo po cenejših živilskih izdelkih. A nižja cena ne pomeni nujno slabše kakovosti. Pregled prehranskih testov preteklih petih let s poudarkom na razmerju med ceno in izkazano kakovostjo testiranih izdelkov, ki smo ga opravili aprila letos, je to potrdil.

Nobene potrebe torej ni, da v naši košarici pristanejo »ceneni« izdelki, pri katerih smo zaradi nižje cene pri kakovosti pripravljeni zamižati vsaj na eno oko.

 Kampanja-ZPS-sept-cover

V preteklem obdobju so se že zgodile številne večje podražitve, inflacija je dvomestna. To pomeni manjšo kupno moč za potrošnike, zato so številni postali še bolj cenovno občutljivi. Na ZPS bomo v okviru kampanje ZPS svetuje, potrošnik privarčuje vsak mesec pripravili konkretne nasvete z določenega področja, vsak teden pa objavili še Sredin drobižek – kratek nasvet, kako prihraniti.

Kako smo izvedli našo analizo?

Podali smo se v živilske trgovine in popisali aktualne cene izdelkov, ki so na petih izbranih testih dosegli najmanj kakovostni razred dobro (najmanj 60 točk od 100). Nato smo se lotili računanja. Izračunali smo mesečne in letne prihranke štiričlanske družine (dva odrasla, dva najstnika).

Izračun pri nakupu upošteva rezultate naših testov in med izdelki vsaj dobre kakovosti izbere najcenejši izdelek namesto najdražjega.

Prehranski testi, ki vam pomagajo prihraniti in obenem izbrati kakovostno:

  • dolgozrnati riž ,
  • tunina v oljčnem olju,
  • maslo,
  • jajca proste reje,
  • navadni jogurt.

Poraba 4-članske družine (2 odrasla, 2 najstnika) je preračunana glede na okvirne potrebne količine osnovnih živil za odraslo osebo za 14-dnevno obdobje, povzete po priročniku Nacionalnega inštituta za javno zdravje: Prehranski nasveti, namenjeni posameznikom in družinam v času nove virusne bolezni COVID-19 (2020). Ker najstniki pojedo enako, če ne celo več kot odrasla oseba, smo v izračunu upoštevali porabo za 4 odrasle osebe.

Objava podatkov iz spodnjih preglednic oziroma objava celotnih preglednic je dovoljena le s pisnim dovoljenjem: pišite na [email protected]

Dobro ocenjeni izdelki - končne ocene in cene (PDF)

Seštevek prihrankov je višji od povprečne mesečne plače!

Če seštejemo vse spodaj navedene prihranke, lahko z informiranim nakupom le teh petih osnovnih živil (riž, tunina, maslo, jajca, jogurt) 4-članska družina prihrani več kot 1400 evrov na leto. In to ne na račun kupovanja izdelkov slabše kakovosti.

 

Je trgovina z najcenejšim kakovostnim izdelkom s testa za vas preveč oddaljena oziroma v njej ne kupujete? Poiščite drug cenovno ugoden in obenem kakovosten izdelek, ki vam je lažje dostopen. Vožnja od trgovine do trgovine le zaradi nakupa posameznega izdelka lahko namreč izniči prihranek pri nakupu.

Dolgozrnati riž (objava testa: februar 2020)

Na testu dolgozrnatega riža se je v kategorijo dobro uvrstilo 5 izdelkov, med njimi je bil najcenejši riž trgovske znamke Mercator, za katerega boste odšteli 1,34 evra za kilogram.

Cena najdražjega izdelka je za približno 180 odstotkov višja, za kilogram riža Zlato polje boste odšteli kar 3,74 evra. Ta je sicer zmagovalec našega testa, a oba izdelka sta se uvrstila v isti kakovostni razred.

Z informiranim nakupom riža 4-članska družina prihrani okrog 9 evrov na mesec oziroma 111 evrov na leto. Povprečna odrasla oseba naj bi na mesec porabila malo manj kot kilogram riža.

Tunina v oljčnem olju (objava testa: maj 2020)

Na testu tunine v oljčnem olju sta se kot najcenejša med izdelki dobre kakovosti izkazala izdelka trgovskih znamk Almare (Hofer) in Nixe (Lidl).

4-članska družina lahko na mesec prihrani 34 evrov oziroma 408 evrov na leto, če izbere enega od teh dveh izdelkov namesto najdražjega blagovne znamke Eva.

Podobno vsoto boste prihranili tudi z nakupom zmagovalca na testu tunine, izdelka trgovske znamke Tuš, in sicer dobrih 400 evrov na leto. Ob izračunu prihranka smo upoštevali, da vsaka oseba v gospodinjstvu poje majhno konzervo tunine (80 g) na teden.

Maslo (objava testa: februar 2021)

Na testu masla je kar 15 testiranih izdelkov doseglo več kot 60 točk in se uvrstilo v kakovostni razred dobro oziroma zelo dobro.

Med njimi je najdražji izdelek Pomurskih mlekarn, ki je na testu zasedel 2. mesto, najcenejši pa izdelek trgovske znamke S Budget (Spar), ki je na testu zasedel 12. mesto, a je dosegel le 9 točk manj od najdražjega. Z nakupom zadnjega bo 4-članska družina na leto prihranila okrog 44 evrov.

Podobno boste prihranili tudi z izbiro najcenejšega izdelka v kategoriji zelo dobro, ki je poleg visoke ocene na testu še ekološki (Natur aktiv, Hofer), in sicer malo manj 40 evrov na leto. Za izračun prihranka smo predvideli, da 4-članska družina poje dobri dve pakiranji masla na mesec (okrog 500 g).

Jajca proste reje (objava testa: marec 2021)

Za najcenejša jajca na testu boste odšteli skoraj še enkrat manj kot za najdražja primerljive kakovosti. Če upoštevamo, da povprečna oseba poje 3 jajca na teden, bo 4-članska družina z nakupom prihranila dobrih 15 evrov na mesec oziroma 185 evrov na leto.

Le nekaj centov manj na mesec boste prihranili, če boste namesto najcenejših jajc trgovske znamke Marque Repère (E. Leclerc) izbrali jajca, ki so se uvrstila na prvo mesto na testu in edina dosegla oceno zelo dobro – Naše nam paše (Lidl).

Navadni jogurt (objava testa: februar 2022)

Na testu navadnega jogurta je kar 20 izdelkov za kakovost prejelo 60 točk ali več, zato so se uvrstili v razred dobro, dva med njimi še razred višje (80 točk ali več, ocena zelo dobro).

Eden od teh dveh je navadni jogurt Lidlove trgovske znamke Pilos, ki stane 1,39 €/kg in je poleg jogurtov S Budget (Spar) in Milfina (Hofer) najcenejši na testu. Razlika do najdražjega (Mlekarna Planika) je kar 3 €/kg.

Če vsak član gospodinjstva poje 6 jogurtov na teden, lahko 4-članska družina prihrani do 57 evrov na mesec, na leto pa kar do 681 evrov.

Kaj se je dogajalo s cenami?

Cene smo popisali pri istem trgovcu, kjer smo izdelke kupili za izvedbo testa. Na ta način smo pridobili tudi nekaj zanimivih podatkov o gibanju cen posameznih testiranih izdelkov: od časa izvedbe testa do aprila 2022 in do avgusta 2022.

{slide=Preverite gibanja cen za vseh 5 osnovnih živil|closed}

Riž

Najvišji skok cene smo zabeležili pri izdelku trgovske znamke Golden sun (Lidl), ki se je od februarja 2020 do avgusta 2022 povišala za kar 116,7 odstotka, od tega za dobrih 70 odstotkov le od aprila do avgusta letos. Sledi izdelek Eurico z 59,1-odstotnim povišanjem. Zmagovalec testa je bil že ob izvedbi testa najdražji, a se mu je do avgusta 2022 cena dvignila še za dodatnih 25,1 odstotka.

Tunina v oljčnem olju

Največjo podražitev smo zabeležili pri že tako najdražjem izdelku na testu, Eva fileti v oljčnem olju. Od izvedbe testa maja 2020 do avgusta 2022 se je cena konzerve dvignila za dobrih 68 odstotkov, od tega za približno 20 odstotkov le od aprila do avgusta 2022.

Ne dražijo pa se vsi izdelki, pri nekaterih smo opazili tudi pocenitve. Zmagovalcu testa se je cena od maja 2020 do avgusta 2022 znižala za dobrih 12 odstotkov, izdelku Rio mare, tunina v oljčnem olju (ulovljeno na trnek), kupljenem pri trgovcu Tuš, za dobrih 6 odstotkov, izdelku trgovske znamke Nixe (Lidl) pa za dobre 4 odstotke. V povprečju se cene konzervirane tunine niso povišale več, kot je zabeležena letna inflacija (okrog 11 odstotkov).

Maslo

Od februarja 2021 do avgusta 2022 se je cena izdelkov na testu povišala za 4,5 do 64 odstotkov. Najvišji skok smo opazili pri izdelku Meggle, premium butter, katerega cena za kilogram se je dvignila z dobrih 10 na kar 17 evrov. Sledi najdražji izdelek (Pomurske mlekrne) s 43-odstotnim dvigom cene. Najmanj se je cena dvignila ekološkemu izdelku trgovske znamke Natur aktiv (Hofer), ki bi ga hkrati lahko priporočili kot izdelek z najboljšim razmerjem med ceno in kakovostjo.

Jajca

Pred dobrim letom ste z nakupom najcenejših jajc proste reje z našega testa lahko prihranili še več kot danes. Cena se jim je namreč zvišala za okrog 22 odstotkov, medtem ko se je najdražjim za malo manj kot 17 odstotkov. Trgovci (Lidl, Hofer, Spar) so ceno jajc proste reje lastnih trgovskih znamk že pred aprilom 2022 dvignili za približno 11 odstotkov, in sicer z 0,30 na 0,33 evra za jajce.

Navadni jogurt

Test jogurtov smo objavili februarja 2022, kar pomeni, da beležimo le povišanje cene v zadnjem letu. Največ je ceno izdelku lastne trgovske znamke zvišal Tuš, in sicer z 1,44 evra v začetku leta na 2,39 evra v aprilu, nato pa jo je znižal za malo manj kot 10 odstotkov, na 2,17 evra za kilogram. Večini preostalih izdelkov se je cena dvignila za 20 do 30 odstotkov. Le izdelki Alpsko, Bogataj, Mu in Natur aktiv (Hofer) so avgusta 2022 ohranili ceno na isti ravni kot v začetku leta.

{/slide}

Članstvo v ZPS se splača. Ker prihranite čas in denar

Postati član ali članica ZPS se zagotovo izplača. Med drugimi ugodnostmi dobite tudi neomejen dostop do vseh naših testov, kjer poleg končnih ocen izveste tudi delne ocene posameznih lastnosti izdelka.

Tako lahko izdelke izbirate tudi na podlagi tistih lastnosti, ki so vam najbolj pomembne. V primeru živil so to na primer: hranilna sestava, senzorična ocena, trajnost, prisotnost mikroorganizmov, onesnaževal, tujkov ipd. – odvisno od parametrov, ki smo jih na posameznem testu preverjali. Testom so dodani tudi nasveti za pripravo jedi, priporočene količine in zanimivosti o posameznih živilih.

Besedilo: Anja Bolha

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju