ZPS ob mesecu varčevanja: Pomembno je, da začnemo, četudi le z nekaj evri

15. oktober 2020

Osebni računi Varčevanje
ZPS ob mesecu varčevanja: Pomembno je, da začnemo, četudi le z nekaj evri

Na ZPS smo pripravili nekaj nasvetov, kako in za kaj varčevati v različnih življenjskih obdobjih. Oktober je mesec varčevanja, naj vas spodbudi k skrbi za vaš denar.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

 A varčevanje v gospodinjstvu ne pomeni le skrb za prihranke, ampak mnogo več – ste preverili, ali se zvestoba vašemu dobavitelju električne energije še splača, kupujete preveč in nato zavržete, morda nakup določenih izdelkov sploh ni potreben…

Izdatke načrtujete preudarno, tudi pri nakupu prehranskih izdelkov. Testi potrošniških organizacij pogosto pokažejo, da niti cena niti blagovna znamka nista merilo kakovosti, zato poiščite neodvisne informacije in naj o nakupno odločitev narekuje kakovost ne kreativnost oglaševanja.

In ne pozabite, nekaj centov razlike pri izdelku, ki pogosto konča v vaši nakupovalni košari se sešteva - na letni ravni se razlika meri v desetinah evrov.

Kako začeti z varčevanjem za starost, za prihodnost? Skozi različna življenjska obdobja so naše možnosti za varčevanje različne, prav tako naše potrebe in načrti za prihodnost. Z varčevanjem je najbolje začeti čimprej, najlažje je, če nam ob tem pomagajo starši. Kasneje sami razvijamo svoj odnos do denarja in varčevanja ter skrbimo za svoje premoženje.

Že varčujete v banki? Preverite obresti za vezavo denarja v bankah in hranilnicah – preverite posodobljen spletni primerjalnik depozitov.

Otroci in mladostniki

V tem življenjskem obdobju porabljamo denar svojih staršev ali skrbnikov, vseeno pa lahko kaj tudi privarčujemo. Žepnina, dijaško ali študentsko delo, pomoč v gospodinjstvu – vse to prinaša zaslužek, ki ga lahko delno damo na stran.

Varčujemo lahko za nov telefon ali kolo, počitnice, računalnik ali izpit za avto. Za mlajše je primeren »šparovček«, za najstnike pa varčevalni račun.

Mladi zaposleni

S prvo zaposlitvijo se naši prihodki povečajo, nismo več tisti, ki denar le porabljajo, temveč ga tudi sami služimo. To je čas, ko začnemo z bolj resnim varčevanjem. Vsaj delno moramo že takrat razmišljati tudi o zelo oddaljenem času, ko ne bomo več delovno aktivni. Zaradi demografskih sprememb je takšno razmišljanje v mladih letih, žal, postalo nujno.

A varčevati moramo tudi za tisto, kar potrebujemo za samostojno gospodinjstvo: nepremičnina, prevozno sredstvo, stanovanjska oprema... Če je mogoče, del prihodka namenimo dolgoročnemu varčevanju, del pa oblikovanju zlate rezerve in za nakup tistega, kar potrebujemo za samostojno življenje.

Mlada družina z majhnimi otroci

Osnovna naloga mlade družine je oblikovati večjo zlato rezervo kot jo potrebujemo kot posamezniki, saj so stroški višji. Nadaljujemo (ali začenjamo) z varčevanjem za starost, obenem pa varčujemo za cilje, ki smo si jih postavili: lastna ali večja nepremičnina, avto, prenova stanovanja... Obenem, če je to v okviru naših zmožnosti, začnemo varčevati za otroke – najprej sami, kasneje jih v to vključimo in s tem učimo ravnanja z denarjem.

Če smo za osnovno finančno varnost poskrbeli, se lahko začnemo izobraževati o nekoliko bolj tveganih, a potencialno bolj donosnih finančnih produktih kot so skladi, delnice ali alternativne naložbe. Pred izbiro preučimo možne scenarije in razmislimo o tveganju, ki smo ga pripravljeni sprejeti – mlajši si načeloma lahko privoščijo tvegati več kot starejši, saj je časa za »popravke« več.

Družina z najstniki

V svojih srednjih letih praviloma zaslužimo največ. To je tudi čas, ko lahko največ prihranimo, ne le zaradi višjih prihodkov, temveč tudi zaradi manjših trenutnih investicij. A ker se bliža čas upokojitve, do katere smo oddaljeni približno 20 let, je to zadnji čas, da razmišljamo o tem, kako bomo svoje prihodke v tistem času povečali.

Državne pokojnine zagotovo ne bodo zadostovale za enak življenjski standard, morda pa celo za kaj manj ne. Poleg tega otroci odraščajo, zato razmišljamo tudi, kako jim pomagati na samostojni poti. Razlogov za varčevanje je več kot dovolj, še vedno si lahko privoščimo nekaj tveganj, a manj kot v mladosti.

Srebrna leta

Po upokojitvi naši prihodki upadejo, še posebej, če prejemamo le državno pokojnino. Tisti, ki so skozi delovno dobo (lahko) poskrbeli za prihranke, naložbe, nakup nepremičnine...lahko sedaj ta sredstva koristijo in si s tem omogočijo višji življenjski standard, ali pa vsaj dostojno življenje.

Varčujemo še vedno lahko – za uresničitev svojih želja, pomoč potomcem, počitnice. A poskušajmo pred upokojitvijo poskrbeti, da ne bomo v starosti varčevali iz nuje.

 bs

 

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju