Žlička medu in rezina limone v čaju
9. januar 2025
Med in limona sta popoln par za skodelico najljubšega čaja. Nekateri celo prisegajo, da je ta kombinacija prava zmagovalka za zdravje, še posebej pri prehladu. Pa je to res?
Dodaj vsebino med priljubljene
Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija
Limona v čaju – osvežitev, ne vitaminski čudež
Limona je odlična izbira za popestritev čaja, saj osveži okus in je privlačna za tiste, ki navadno vodo raje zamenjajo z nesladkanim čajem. A če upate, da bo rezina limone ključ do zdravja, boste razočarani.
Ena rezina vsebuje približno 5 mg vitamina C, kar je precej malo v primerjavi z dnevno potrebo, ki je okrog 90 mg za ženske in 105 mg za moške. Zadosten vnos vitamina C skozi vse leto lahko pomaga pri preventivi pred prehladi, a raziskave kažejo, da ob že prisotnem prehladu vitamin C nima bistvenega učinka. Limona je torej le pika na i vašemu napitku.
Ali veste?
Agrumi so znani kot dober vir vitamina C, a pogosto pozabimo na druge odlične vire. Brokoli, ohrovt in paprika ga vsebujejo precej, najpomembnejši vir vitamina C v prehrani Slovencev pa je krompir. Ne zato, ker bi ga vseboval največ, ampak zato, ker ga pojemo veliko.
Je žlička medu res boljša kot žlička sladkorja?
Med je podobno kot beli sladkor vir prostih sladkorjev. Res je, da vsebuje več hranil in antioksidantov, vendar je tako kot uživanje belega sladkorja (še posebej v tekoči obliki) tudi uživanje medu smiselno količinsko omejiti.
Z eno zvrhano žličko medu, okrog 10 gramov, boste tako zaužili šestkrat več kalcija (0,6 mg), osemkrat več železa (0,04 mg) in 26-krat več kalija (5,2 mg) kot z 10 grami belega sladkorja.
Na pogled ogromna razlika je z vidika celostne prehrane skoraj nepomembna, saj se s takšno količino niti približno ne približamo dnevnim potrebam po omenjenih hranilih.
Hranilo in priporočilo za odraslo osebo | ||
10 g – ena zvrhana čajna žlička* | 10 g – dve čajni žlički | |
5,2 mg | kalij (2000 mg/dan) | 0,2 mg |
0,042 mg | železo (10–15 mg/dan) | 0,005 mg |
0,2 mg | magnezij (300–400 mg/dan) | 0,03 mg |
0,6 mg | kalcij (1000 mg/dan) | 0,1 mg |
0,0024 mg | vitamin B6 (1,2–1,5 mg/dan) | 0 mg |
*Hranilna vrednost se lahko nekoliko razlikuje med različnimi vrstami medu. |
Boljša hranilna vrednost naj ne bo izgovor, da porabite velike količine medu.
Čeprav med v Sloveniji še posebej cenimo zaradi čebelarske tradicije in edinstvenih lokalnih okusov, je z vidika prehranske vrednosti skoraj vseeno, ali za sladkanje čaja uporabite med ali bel sladkor.
Najbolje je, da izberete nesladkan čaj, ki je popoln že tak, kot je – zeliščni, sadni, črni ali zeleni, vsak ima svoj edinstven okus. Pri medu pa izberite lokalnega in podprite slovenske čebelarje.
Avtorica: Urša Menard
Sveže e-novice ZPS, vsak petek
Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.
Politika varovanja osebnih podatkov
Sorodne objave
Nazaj na seznam objavPostanite član Zveze potrošnikov Slovenije
ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.
Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:
- Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
- Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
- Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
- Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike
Že od 69,60 € / na leto
Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.